Problem opskrbe plinom

Čelnici EU neodlučni o sankcijama prema Rusiji

Gospodarstvo / Flash | 10. 03. 2015. u 13:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Europske unije (EU) još se nisu dogovorili što reći o sankcijama Rusiji na summitu sljedećeg tjedna, uprkos oštrim kritikama predsjednika Vijeća EU Donalda Tuska protiv Moskve tijekom posjete SAD-u.

U zaključcima summita, u čiji je uvid došao portal EUobserver, za sada se ne spominju sankcije.

U njemu se navodi da je provedba sporazuma o primirju iz Minska "ruska odgovornost" i da postoji "puno obavezivanje" na bliže veze EU s Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

U zaključcima se, međutim, također naglašava potreba "kontinuiranih napora" na razgovorima EU, Rusije i Ukrajine o opskrbi plinom i o "provedbi" sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine.

Dok ukrajinski sukob izaziva brige oko sigurnosti opskrbe ruskim plinom, čelnici će predložiti mjere koje imaju za cilj smanjiti ovisnost o uvozu ruskog plina.

U zaključcima se navodi da bi se države članice trebale usmjeriti na "ubrzanje infrastrukturnih veza" da bi razmjenjivale plin i električnu energiju u slučaju prekida opskrbe ruskim plinom.

Oni također pozivaju da se "osigura puno poštovanje zakona EU i prioriteti energetske sigurnosti svih sporazuma s vanjskim dobavljačima koji bi mogli ugroziti energetsku sigurnost EU", u aluziji na energetske sporazume EU i Rusije koji su u prošlosti izazivali podjele u vanjskoj politici EU.

Kopirati
Drag cursor here to close