Prostorni plan

Čapljina: Na mjestu deponije planiraju se zgrade, dvorana, škola...

Gospodarstvo / Flash | 20. 02. 2017. u 10:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čapljina se širi prema jugu, a na mjestu nekadašnje deponije Ada, čiji je projekt uklanjanja u tijeku, bit će izgrađena nova škola, sportska dvorana, garaže... Bljesak.info doznaje kako se širenje grada prostornim planom odredilo upravo na lokaciju nekadašnje deponije.

Naime, na javnoj raspravi prezentiran je projekt nove gradske četvrti od 486 stambenih jedinica – stanova za 1700 stanovnika.

U Čapljini je proteklog tjedna potpisan ugovor o vršenju usluga na izradi Glavnog projekta zatvaranja postojeće gradske deponije komunalnog otpada ''Ada'' u Čapljini. Radi se o povijesnom događaju za općinu Čapljina, s obzirom da će se ova divlja deponija, koja se nalazi u središtu grada, zatvoriti nakon pedeset godina.

Grad će se širiti prema jugu, a govoreći o Nacrtu plana nove gradske četvrti Irena Bakalar Bulum, pomoćnica načelnika za urbanizam i graditeljstvo, istaknula je tada kako je regulacijski plan ADA-BAD rađen 1986. godine a usvojen 2002. godine.

Prostor obuhvaćen izmjenama je dio prostora od 49 hektara koji je polovinom osamdesetih godina prošlog stoljeća bio obuhvaćen regulacijskim planom. Izmjenama i dopunama obuhvaćeno je 19,79 hektara.

Stambena, poslovna, društvena i javna namjena

''Prostor će imati stambenu, zatim stambeno-poslovnu, društvenu i javnu namjenu. Planirana je izgradnja osnovne škole, pa ugostiteljsko-turističkih objekata, zatim jedna gospodarska namjena, sve ''čiste'' djelatnosti, u obzir ne dolazi nikakva industrija, uslužne djelatnosti u prizemlju zgrada i slično'', kazala je Danijela Mandić, stručna suradnica tvrtke Eko Plan Mostar, koja je nositelj projekta, prilikom javne prezentacije.

''Dosta smo pozornosti posvetili hortikulturnom uređenju kako bismo nastavili prepoznatljivi profil ulica Čapljine sa širokim pješačkim koridorima, pa tri izdvojena tematska parka…Zgrade će imati maksimalno pet katova, a stepenasto će se povećavati od Neretve prema središtu'', dodala je Mandić tada.

Uglavnom, Čapljina nastavlja rast u svom prepoznatljivom arhitektonskom stilu bez nelegalne gradnje, a novina u projektiranom dijelu bit će dvije planirane podzemne garaže, kao i drugi zanimljivi sadržaji.

Grade se škola, dvorana, garaže...

Uz ostalo, za sportaše zanimljivo je da će nova škola imati veliku sportsku dvoranu. Prema projekciji ukupna investicija ''teška'' je 11 milijuna KM, odnosno 171 KM po četvornom metru prostora. Za buduće stanare predviđeno je po 1,5 parkirno mjesto po stambenoj jedinici, itd.

Inače, odlagalište ''Ada'' aktivno je od 1950. godine i na njega se skoro 70 godina odlaže razni otpad, što je gorući problem ove općine jer se godišnje se na ovu deponiju odloži skoro osam tona raznog otpada i smeća, i to na površini 10 hektara. Najveći je problem što se deponija i nalazi u koritu rijeke Neretve južno od Čapljine i svojim postojanjem ugrožava stanovništvo gradskog dijela, kao i cijele doline Neretve.

Kako je za Bljesak.info istaknuto u Općini Čapljina, lokalna vlast je za dokumentaciju za saniranje deponije i zatvaranje već do sada izdvojila značajna sredstva. Završena je prva faza projekta, odnosno urađena je dokumentacija i dozvole za zatvaranje, koje su rađene po pravilima Eurpske unije, a upravo iz razloga što se radi o ogromnom projektu koji iziskuje velika financijska sredstva, ali predstavlja izazov sa aspekta tehničke implementacije, tj. pripreme i praćenja realizacije projekta.

''Ugovor koji smo danas potpisali vrijedan je 47.000 km, dakle radi se o izradi glavnog projekta, točnije Faze 2 koja će nam omogućiti izdavanje građevinske dozvole za saniranje, odnosno zatvaranje gradske deponije. Nisu to neki ogromni novci, no značaj projekta je velik jer je to još jedan korak ka našem konačnom cilju, a to je zatvaranje deponije Ada'', ističe načelnik općine Čapljina dr. Smiljan Vidić te dodaje kako će sve koštati oko četiri i pol milijuna KM.

''Postoje procjene ukupne količine deponiranog otpada na ovoj deponiji, ali dok se ne krene s radovima teško je sada reći koliko bi ta sanacija sada vremenski trebala trajati'', rekao je čapljinski načelnik te ističe da je ova općina već ranije uradila Plan gospodarenja otpadom.

Na području Čapljine bit će napravljen i centar za otpad, gdje će se raditi recikliranje otpada, uzimat će se sirovina koja bi se dalje prosljeđivala, tako da bi količine pravog smeća kojeg bi s područja općine Čapljina bile odvožene od na regionalnu deponiju Uborak bile jako male.

''Očekujemo pomoć i Europske unije, jer je ugrožena cijela dolina Neretve južno od Čapljine, pa čak i dolina rijeke Neretve u Republici Hrvatskoj. Tim povodom imali smo posjet Hrvatskim vodama, kao i ministarstvu zaštite i okoliša RH, gdje smo razgovarali na tu temu, i naravno da očekujemo i pomoć od Hrvatske i Europske unije'', zaključuje Vidić.

Kopirati
Drag cursor here to close