Usuglašavanje propisa

Brže i lakše do građevinskih i okolišnih dozvola u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 04. 07. 2017. u 11:35 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za skraćenje trajanja postupka izdavanja građevinskih i okolišnih dozvola u FBiH potrebno je usuglasiti propise na različitim razinama vlasti, istaknuto je danas na radnom sastanku "Javno - privatni dijalog: Izdavanje građevinskih i okolišnih dozvola u FBiH, iskustva i prakse" u Sarajevu.

Savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja i okoliša Ivan Topić naveo je da i na razini Federacije propisi različitih ministarstava zadiru u oblast građenja, što bi također trebalo biti usklađeno radi pojednostavljivanja postupaka.

Dodao je da se događa i da investitori bez dovoljno pripreme podnose zahtjeve za izdavanje dozvola bez potrebne dokumentacije, pa im institucije traže dopunu dokumentacije što odgađa izdavanje dozvola.

Topić je pojasnio da na razini FBiH ne postoji institut naknadne legalizacije nelegalno izgrađenih objekata već da je to u nadležnosti županije.

Predsjednik Regionalnog udruženja prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu suradnju zapadnog Balkana Šaćir Šošević rekao je da je razlog za duge procedure, osim neusklađenosti propisa, i nedovoljna obučenost kadrova te sporo uvođenje digitalizacije.

Precizirao je da u BiH za dobivanje građevinske dozvole u prosjeku treba oko pola godine, ali da postoje i pozitivni primjeri koji zaslužuju biti predstavljeni.

Direktor Sektora za industriju i usluge Gospodarske komore FBiH Almin Mališević rekao je da ta tema zaslužuje punu pažnju jer dugi postupci izdavanja dozvola često investitore tjeraju iz FBiH u drugi entitet, ili iz Bosne i Hercegovine u neku drugu državu, piše Fena.

Skup su organizirali Vijeće stranih investitora BiH, Regionalno udruženje prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu suradnju zapadnog Balkana, Privredna komora FBiH i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ).

Kopirati
Drag cursor here to close