Smanjiti zagađenje

Britanija planira zabraniti plastične slamke i štapiće za uši

Britanski plan dio je šire strategije čiji je cilj smanjiti zagađenje okoliša.
Gospodarstvo / Flash | 19. 04. 2018. u 20:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May najavila je da Britanija planira zabraniti prodaju plastičnih slamki, plastičnih žličica i plastičnih štapića za higijenu ušiju te je pozvala ostale čelnike Commonwealtha da joj se pridruže u ''borbi protiv zagađenja okoliša plastikom''.

Britanski plan dio je šire strategije čiji je cilj smanjiti zagađenje okoliša. U skladu s prijedlogom ministri će o njemu razgovarati s predstavnicima poslovnog svijeta te će im dati dovoljno vremena da se prilagode novim pravilima, kazano je na summitu zemalja članica Commonwealtha u Londonu.

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da se u Velikoj Britaniji svake godine baci oko 8,5 milijarda plastičnih slamki, piše Hina.

May je kazala kako vlada nudi financiranje istraživanja i pomoć u vrijednosti od oko 61,4 milijuna funta kako bi se ''zemljama diljem Commonwealtha pomoglo da spriječe bacanje štetnoga plastičnog otpada u oceane''.

''Britanska vlada najviše je odmakla u istraživanjima o štetnosti plastičnog otpada, a britanska javnost pokazala se vrlo kooperativnom zbog čega danas možemo nastaviti s provedbom ambicioznih planova'', rekla je May.

Član parlamenta i tajnik za očuvanje okoliša Michael Gove kazao je da ''brojni britanski trgovci, pubovi, tvrtke već surađuju na zaštiti okoliša za iduće generacije''.

Godišnje u oceanima završi više od 150 milijuna tona plastičnog smeća, a posljedica je ugibanje oko milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca.

Kopirati
Drag cursor here to close