Napuštanje EU

Britanci masovno uzimaju njemačko državljanstvo zbog Brexita

''Veza s Brexitom je očigledna'', priopćio je Ured, dodajući da su Britanci druga najveća grupa kojoj je odobreno njemačko državljanstvo nakon skoro 15.000 Turaka.
Gospodarstvo / Flash | 23. 05. 2018. u 10:36 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog mogućnosti britanskog napuštanja Europske unije u sljedećoj godini, broj vlasnika britanskog putovnica koji su postali njemački državljani porastao je za 162 posto u prošloj godini, priopćio je u srijedu njemački Savezni ured za statistiku.

Skoro 7.500 Nijemaca dobilo je njemačko državljanstvo u prošloj godini. To je uslijedilo nakon rasta broja takvih slučajeva od 361 posto u 2016., čime je njihov ukupan broj u te dvije godine porastao na oko 10.400 ljudi. To je više nego dvostruko od broja Britanaca koji su postali njemački državljani u  prethodnih 15 godina od 2.000.

''Veza s Brexitom je očigledna'', priopćio je Ured, dodajući da su Britanci druga najveća grupa kojoj je odobreno njemačko državljanstvo nakon skoro  15.000 Turaka.

Bez sporazuma o Brexitu na pomolu, usprkos datuma od ožujka 2019. određenog za napuštanje bloka, brojni Britanci zabrinuti su da će izgubiti pravo da žive i rade u najvećoj europskoj ekonomiji, koja prolazi kroz neuobičajeno dugi period rasta i rekordno niske stope nezaposlenosti.

Britanci su obično trebali živjeti u Njemačkoj osam godina kako bi zatražili državljanstvo. Za obradu molbi treba više od šest mjeseci, a Britanci mogu imati dvojno državljanstvo dok Britanija još bude članica EU.

Ukupni broj ljudi koji su postali njemački državljani porastao je za 1,7 posto na 112.000 u prošloj godini, na najviši nivo od 2013., prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close