Digitalni summit Zapadnog Balkana

Od srpnja 2021. troškova rominga neće biti?

Cilj Digitalnog summita Zapadnog Balkana u Tirani je poticanje regionalne suradnje u domenu 5G mreže i interoperabilnosti podataka i usluga, čime se potvrđuje spremnost i usmjerenje regije na budućnost u izuzetno zahtjevnom kontekstu pandemije Covid-
Gospodarstvo / Flash | 26. 10. 2020. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći Digitalni summit Zapadnog Balkana otvoren je u Tirani, čime je nastavljena tradicija započeta na summitu u Skoplju 2018. godine, prvom ikada održanom digitalnom summitu Zapadnog Balkana na kome je otpočeo politički dijalog o digitalnoj transformaciji regije na najvišem, premijerskom nivou, nakon čega je uslijedio summit u Beogradu 2019. kada je potpisan Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

Cilj Digitalnog summita Zapadnog Balkana u Tirani je poticanje regionalne suradnje u domenu 5G mreže i interoperabilnosti podataka i usluga, čime se potvrđuje spremnost i usmjerenje regije na budućnost u izuzetno zahtjevnom kontekstu pandemije Covid-19.

Sljedeći korak

''Prošle godine u Beogradu resorni ministri šest ekonomija sa Zapadnog Balkana potpisali su Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, prvi te vrste. Vjerujte da to nije bilo lako postići. To je, međutim, važan znak regionalne suradnje i ekonomske integracije. Prvi korak ovog sporazuma već je donio rezultate, jer mi sada plaćamo između 83 i 96 posto manje cijene rominga na cijelom Zapadnom Balkanu. Naredni korak je ukidanje troškova rominga za cijeli region od srpnja 2021. Srednjoročni cilj je smanjenje cijena rominga između regije i Europske unije i pripreme za izradu akcionog plana su već počele, a očekuje se da će plan biti podržan na narednom Digitalnom summitu'', rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju trećeg Digitalnog summita Zapadnog Balkana u Tirani.

''Istraživanje Balkan barometar 2020 pokazuje da 80 odsto rukovoditelja na Zapadnom Balkanu smatra digitalne vještine veoma važnim za poslovanje. Nedostatak vještina je veliki, a to će biti i dalje, jer će se vještine potrebne za različite poslove promijeniti u narednih pet godina. Odgovornost je lidera da preformuliraju politike u cilju obrazovanja i prekvalifikacije ljudi. Škole i fakulteti bi novim generacijama trebali omogućiti usvajanje onih vještina koje će im biti potrebne za rad u novim okolnostima u svakoj od naših ekonomija. Mi možemo pomoći i osigurati regionalni forum koji će služiti za koordinaciju i rješavanje pitanja koje nam novi izazovi donose, koji će pomoći kreatorima politika da brzo reagiraju na promjene u okolnostima, da prilagode suradnju potrebnu da se prilagodimo digitalnom dobu'', dodala je Bregu.

Brojne sesije

Generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu vodila je panel na otvaranju summita zajedno sa generalnim direktorom Generalne direkcije Europske komisije za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom, potpredsjednikom za javne i regulatorne poslove Deutsche Telekom AG Wolfgangom Kopfom, službenikom UNDP-a za digitalni sektor Robertom Oppom, generalnim tajnikom Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhaom, državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i energetiku Njemačke Claudiom Dörr-Voß i ministricom za infrastrukturu i energetiku Albanije Belindom Balluku.

Od danas pa do 28. listopada putem interneta možete pratiti brojne sesije na temu mrežne povezanosti i povezanosti usluga, povjerenja i sigurnosti, digitalnih vještina, te digitalne ekonomije, dok će se završni skup summita održati 2. studenog ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regiji Zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na Zapadnom Balkanu.

Treći Digitalni summit organizirala je vlada Albanije, uz pomoć Vijeća za regionalnu suradnju i Europske unije. 

Kopirati
Drag cursor here to close