Ništa od fiskalnih blagajni

Brčko Distrikt će i dalje ostati jedini nefiskalizirani dio BiH

Brčko Distrikt je jedini dio Bosne i Hercegovine koji nije fiskaliziran
Gospodarstvo / Flash | 03. 12. 2017. u 09:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezni obveznici u Brčkom neće ni početkom iduće godine početi sa izdavanjem fiskalnih računa kupcima, jer tek od 1. siječnja 2018. kreće registracija proizvođača i prodavaca kod kojih će biti moguće nabaviti fiskalne blagajne.

Ranije je najavljeno da će fiskalizacija u Brčkom zaživjeti od 1. siječnja 2018. godine. U Vladi Brčko distrikta ističu da bi od tog datuma trebala početi primjena Zakona o fiskalnim sustavima i pratećeg pravilnika, ali ne i izdavanje fiskalnih računa, piše Glas Srpske.

''Primjenom tih akata započet će registracija proizvođača, odnosno zastupnika fiskalnih uređaja i izdavanje uvjerenja o ispunjenim tehničkim i funkcionalnim karakteristikama opreme neophodne za fiskalizaciju. Nakon izbora ovlaštenih proizvođača, odnosno zastupnika kojima će biti dodijeljena suglasnost Direkcije za financije, porezni obveznici će dobiti ili nabaviti fiskalne uređaje i uslijedit će podnošenje zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju", kazali su u Vladi.

Iako je u Zakonu o fiskalnom sustavu bilo planirano da će Vlada nabaviti fiskalne blagajne poreznim obveznicima, Direkcija za financije je predložila da to učine obveznici, ali konačna odluka o tome još nije donesena.

''Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta idućeg tjedna raspravljat ćemo o tom pitanju. Vlada je prvo bila obećala da će financirati nabavku fiskalnih blagajni, ali sada od toga odustaju i žele da novac za to izdvajaju porezni obveznici. Mijenjaju se i ostale stavke zakona, tako da je neizvjesno uopće hoćemo li postići suglasnot u vezi sa svim tim izmjenama'', kazao je predsjednik Udruge poslodavaca u Brčkom Ševal Suljkanović.

Brčko distrikt je jedini dio BiH koji nije fiskaliziran. Gospodarstvenici u Republici Srpskoj ističu da treba prestati s odgađanjem uvođenja fiskalizacije u Brčko.

Fiskalizacija u Brčkom bila je tema i na zajedničkoj sjednici vlada RS i FBiH, koja je održana početkom ožujka ove godine. Tada su se usglasili da će tražiti od Vijeća ministara BiH uvođenje fiskalizacije u Brčko distrikt, piše Glas Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close