Goveda

Bolest stigla na granicu, a BiH nema cjepiva

Gospodarstvo / Flash | 10. 08. 2016. u 06:47 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zarazna bolest kvrgave kože goveda na teritoriji Crne Gore dijagnostificirana je kod 212 životinja, a bolest je otkrivena i na području Nikšića'', rekla je predstavnica Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove crnogorskog Ministarstva poljoprivrede Sunčica Boljević.

"Bolest je otkrivena u pograničnom pojasu s BiH, kod Bilećkog jezera. Veterinari poduzimaju sve što je potrebno da se bolest ne proširi", rekla je Boljević.

Angažirane su sve veterinarske ekipe i, prema najnovijim podacima, cijpljeno je više od 50 posto goveda.

"Vrlo je bitno da vlasnici goveda budu odgovorni, da se odazivaju na pozive veterinara i da svoja grla krupne stoke drže u objektima kako bi cijepljenje bilo što uspješnije", istakla je Boljević.

Bolest kvrgave kože goveda prvo se pojavila u graničnom pojasu Crne Gore prema Kosovu, a onda se proširila na sjeverni dio, a najviše slučajeva zabilježeno je u općinama Mojkovac, Bijelo Polje i Berane. Bolest kvrgave kože ne prenosi se na čovjeka.

Podsjećamo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović rekao je kako BiH nema cjepiva protiv ove bolesti te da nijedna razina bh. vlasti nema financijskih sredstava za nabavku cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close