VTK

Bojić: Biti na bilo kakvoj crnoj listi nije dobro za BiH

Gospodarstvo / Flash | 21. 11. 2016. u 14:31 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić kazao je danas da biti na bilo kakvoj crnoj listi nije dobro za državu, a u slučaju da je BiH na crnoj listi FATF-a to je zabrinjavajuće i za pravne i fizičke osobe.

Naime FATF, međudržavno tijelo koje ima za cilj da razvija i unapređuje mjere i radnje za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma na nacionalnoj i međunarodnoj razini, stavio je BiH na crnu listu zbog uvođenja standarda za sprečavanje pranja novca i financiranja terorizma na koje se BiH obavezala (Akcioni plan FATF).

Zbog neispunjavanja obaveza iz Akcijskog plana FATF-a, BiH je Uredbom objavljenom u Službenom listu Europske unije okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju financijskom sustavu Unije.

To praktično znači da je BiH stavljena na crnu listu Europske unije čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima bez obzira na to da li se radi o fizičkim ili pravnim osobama.

''Onemogućavanje platnog sustava zasigurno će zasmetati gospodarstvenicima koji kupuju u inostranstvu i robu plasiraju u drugim zemljama jer će transfer novca biti problem'', pojasnio je Bojić.

Naglasio je da je stoga potrebno da bh. vlasti urade iskorak i ispune uvjete na koje su se obvezali 2009. godine.

Ovakva odluka FATF-a za BiH znači da se postojeće investicije u BiH iz EU se stavljaju pod poseban režim, priliv kapitala iz EU ovim je usporen ili onemogućen, a financijske transakcije diplomatskih i gospodarskih predstavništava BiH u EU su usporene ili onemogućene.

Kopirati
Drag cursor here to close