Ranija dugovanja

Blokirani računi Željeznica FBiH

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2017. u 20:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna uprava FBiH je blokirala sve račune J.P. Željeznice FBiH zbog dugovanja. Kako se sazanje blokada računa je nastupila danas, a u pitanju su dugovanja koje je poduzeće Željeznice FBiH napravilo ranije, i ona iznose 103 milijuna KM, objavio je Klix.

Direktor Porezne uprave Šerif Isović za Klix je kazao da je Željeznicama FBiH izdato rješenje o ograničenju prava raspolaganja sredstvima na računima.

Klix je kontaktirao i direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića, ali nisu uspjeli dobiti komentar. Ovo poduzeće u posljednje vrijeme pozitivno posluje, a imaju i blagonaklonu Vladu FBiH iza sebe, koja im je obećala pomoć u nekoliko navrata.

Neslužbeno, Vlada FBiH bi već u petak mogla razmatrati novonastalu situaciju u Željeznicama FBiH s prijedlogom reprograma duga.

Aktivnosti Željeznica FBiH u posljednje vrijeme su očite. Uvedena je putnička linija od Sarajeva prema Čapljini, a u međuvremenu je dogovoren i izvoz gipsa u Hrvatsku. Ovaj ugovoreni prijevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko- Sanske županije. Ipak, veliki teret poslovanju ovog poduzeća predstavljaju dugovi napravljeni u prošlosti.

Premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je za Klix izjavio da budućnost Željeznica vide u teretnom prijevozu, koji je u konstantnom porastu.

"U prvih pet mjeseci ove godine Željeznice FBiH prevezle su 105.974 putnika. Nakon ponovnog uvođenja u promet linija ka jugu, očekujemo povećanje broja putnika, posebno u turističkoj sezoni", poručuju iz Željeznica FBiH.

S druge strane, prosječni dnevni transport robe na mreži pruga ŽFBiH iznosi blizu 25.000 tona, a godišnji promet robe iznosi blizu 9 milijuna tona. Željeznice FBiH trenutno zapošljavaju 3.339 radnika, a kako ističu, u posljednje dvije i pol godine nije bilo novih zapošljavanja.

Kopirati
Drag cursor here to close