U Republici Srpskoj

Bijeljina će biti prvi potpuno plinificiran grad

"To će sigurno doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske, BiH i Srbije", ističe generalni direktor ''Srbijagasa''.
Gospodarstvo / Flash | 25. 10. 2019. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bijeljina će biti prvi u potpunosti plinificiran grad u Republici Srpskoj, rekao je u četvrtak navečer generalni direktor ''Srbijagasa'' Dušan Bajatović.

On je istaknuo da će uskoro u Srpskoj plinifikacija krenuti punom parom na osnovu dogovora vlada Srbije i Republike Srpske i u skladu sa Sporazumom o posebnim paralelnim vezama.

''Nadam se da nitko u Federaciji BiH neće praviti probleme. Plinovod nije namijenjen nekome po etničkoj ili vejrskoj pripadnosti. To je razvojna kategorija za svaku zemlju. Stupanj plinifikacije BiH je mali, u Srpskoj skoro nikakav'', rekao je Bajatović za RTRS.

On je dodao da plinifikaciju neće raditi samo "Srbijagas", već i privatni kapital iz Republike Srpske i strateški partneri.

Bajatović je podsjetio da poduzeće iz Srpske "Gas-Res" ima i ugovor s ruskim "Gazpromom" koji podrazumijeva i izvjesne količine plina da bi ga bilo dovoljno za potrebe industrije i stanovništva.

"To će sigurno doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda Republike Srpske, BiH i Srbije", kaže Bajatović, prenosi Novinska agencija Republike Srpske (Srna).

On je rekao da će količine plina koje će iz pravca Šepka doći u Bijeljinu biti više nego dovoljne.

"Već sada je u okviru onoga što zovemo 'Turski tok' za Republiku Srpsku i BiH predviđeno preizimanje plina u više nego dovoljnim količinama. Planiramo izgraditi magistralni plinovod Beograd - Banja Luka. Kapacitet kraka do Banja Luke planiran je maksimalno do 800 milijuna metara kubnih. Za njegovu realizaciju postoje svi uvjeti i ekonomska opravdanost", naveo je Bajatović.

Prema njegovim riječima, u plinskom gospodarstvu u Srbiji su u tijeku ozbiljne investicijske aktivnosti koje će se prenijeti na Republiku Srpsku.

Bajatović je naveo da bi od Beograda do granice sa Srpskom vrijednost investicija u izgradnju plinovoda trebala iznositi oko 50 milijuna eura.

"Pretpostavljam da plinovod do Banja Luke s krakovima za ključne gradove usput, te za Rafineriju nafte i tamo gde je razvijena industrija ne bi trebao prijeći cijenu od 120 milijuna eura s kompletnom opremom", rekao je Bajatović.

Govoreći o izgradnji kraka plinovodoa od Bugarske do Srbije i Republike Srpske, Bajatović je naveo da bi do 1. listopada sljedeće godine trebao biti završen krak u Bugarskoj prema Srbiji.

"U Srbiji se svugdje mogu vidjeti ogromne cijevi koje se prevoze. Uradili smo više od 200 kilometara trase. Do kraja godine će 403 kilometra dug linijski dio plinovoda u Srbiji biti završen, a do 1. listopada sljedeće godine bit će završena i kompresorska postaja. Već sada znamo da će sav planirani plin biti prodan 20 godina unaprijed", dodao je Bajatović.

On je rekao da je za FBiH rezervirano 350 milijuna metara kubnih plina, a za Srpsku 800 milijuna, javlja Srna.

"Tok se radi po svim pravilima Europske unije i sva potrebna rješenja Energetske zajednice su dobivena", naglasio je Bajatović.

On smatra da je zaustavljenjem izgradnje plinovoda "Južni tok" puno izgubila cijela jugoistočna Europa.

"Cijela Europa će biti u problemu ukoliko ne dođe do kompromisa između Ukrajine i Rusije, s obzirom na to da krajem godine ističe ugovor s Ukrajinom o tranzitu plina. To ne može biti samo pitanje Ukrajine i Rusije, nego cijele Europe, jer 160 milijardi metara kubnih plina ide preko Ukrajine", rekao je Bajatović.

Kopirati
Drag cursor here to close