nEMA SUMNJE

Bijedić: Autocesta Sarajevo - Beograd mora prolaziti kroz Tuzlu

Gospodarstvo / Flash | 23. 02. 2017. u 09:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju dogovoriti trasu autoceste koja će povezivati Sarajevo s Beogradom. Ključno pitanje gradnje ove autoceste je trasa kojom će prolaziti kroz Bosnu i Hercegovinu.

Enver Bijedić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH i bivši ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH nema nikakve dileme oko ovog pitanja, piše Fena.

''Kada je u pitanju gradnja autoceste Sarajevo - Beograd tu nema nikakve dileme, ova autocesta mora prolaziti kroz Tuzlansku županiju i nezamislivo je da tako jedan važan infrastrukturalni projekt zaobiđe najmnogoljudniju regiju u Bosni i Hercegovini. Prolaskom ove autoceste kroz TŽ, zračnu luku na Dubravama, koja iz godine u godinu obara rekorde i bilježi veliku ekspanziju, bi se još više približio centrima poput Beograda, Novog Sada, Sarajeva pa i Budimpešte. Ne zaboravimo da su upravo Mađari izrazili veliko zanimanje za izgradnju kargo centra u tuzlanskoj zračnoj luci'', naglasio je bivši ministar prometa i komunikacija Vlade FBiH.

Gradnja autoceste Sarajevo - Beograd će koštati oko 800 milijuna eura, a prema najavama ulagač će biti iz Turske. Srbijanski dužnosnici lobiraju da ova trasa ide preko Višegrada kako bi dvije trećine autoceste prošle kroz Srbiju od čega bi jedna trećina, koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, u potpunosti prolazila kroz manji bh. entitet.

''Mi u SDP-u ćemo se svim silama boriti da građani sjeveroistočne BiH i Tuzlanske županije konačno dobiju ono što zaslužuju, a to je moderna cestovna komunikacija sa Sarajevom i Beogradom. Na taj način će se napokon riješiti prometna blokada Tuzle'', istaknuo je za kraj Enver Bijedić.

Kopirati
Drag cursor here to close