Veterinarstvo

BiH želi dobiti status države slobodne od klasične svinjske kuge

Gospodarstvo / Flash | 07. 06. 2016. u 16:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine Ljubomir Kalaba otvorio je danas u hotelu Termag na Jahorini dvodnevnu radionicu o temi "Procedura službenog priznavanja država slobodnih od klasične svinjske kuge".

Skup je organizirala Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) u suradnji s Uredom za veterinarstvo BiH i trajat će do 8. lipnja, a na radionici sudjeluju predstavnici svih država članica OIE-a iz istočne Europe.

Na dvodnevnom skupu razgovarat će se o uvjetima za dobijanje statusa države slobodne od klasične svinjske kuge i načinu aplikacije za dobijanje statusa. Status države slobodne od ove bolesti je jedan od najznačajnijih uvjeta za izvoz mesa svinja i proizvoda od mesa svinja u Euorpsku uniju, ali i u ostale zemlje.

U Bosni i Hercegovini trenutno je na snazi obavezno cijepljenje svinja protiv ove bolesti. Međutim u cilju dobijanja statusa države službeno slobodne, ova aktivnost će se u skorije vrijeme morati obustaviti, a nastaviti s aktivnim nadzorom ove bolesti kako u populaciji domaćih svinja tako i u populaciji divljih svinja. Posljednji slučaj ove bolesti u BiH zabilježen je 2007. godine.

Kada su u pitanju statusi po pitanju ostalih zaraznih bolesti, Bosna i Hercegovina trenutno ima status države službeno slobodne od slinavke i šapa, kuge malih preživara i afričke bolesti konja, priopćeno je danas iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close