Voćarska proizvodnja

BiH zbog Hrvatske prijeti krah voćarske proizvodnje?

Gospodarstvo / Flash | 04. 08. 2017. u 07:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović smatra da i Bosna i Hercegovina trebala uvesti recipročne mjere Hrvatskoj, koja je za voće i povrće koje uvozi iz trećih zemalja, među kojima je i BiH, odredila trošarine koje su 22 puta veće od dosadašnjih.

''Mjere koje su oni uveli nama i mi trebamo primjenjivati za njihovu robu'', rekao je Dočinović za Fenu, ističući da očekuju da će nadležni u BiH reagirati na taj način, budući da će se opterećenje koje je uvela Hrvatska lančano odraziti i na proizvođače, otkupljivače, potrošače i izvoznike.

Ukazao je da su hrvatske mjere u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da predstavljaju veoma veliki problem voćarima u RS-u koji su ionako u veoma teškoj situaciji.

''Ako nas opterete i ovim nametima, to će biti krah voćarske proizvodnje'', rekao je Dojčinović, potvrdivši da će nameti koje je uvela Hrvatska povećati cijene voća koje kupuju građani.

Domaći poljoprivrednici su, podsjeća, već ugroženi sušom.

Očekuju brzu intervenciju vlasti i pomoć iz proračuna, iako, kako je rekao, ne bi im pomogao ni cijeli agrarni proračun u RS-u, budući da je voćarska proizvodnja toliko ugrožena da se štete mjere i više od stotine milijuna KM.

Iako su voćari u cijeloj RS ugroženi dugotrajnim sušnim razdobljima, Potkozarje zbraja najveće minuse još od proljetnih mrazeva, posebno proizvođači kruške, na kojoj su gotovo stopostotne štete, ali i na jabuci koja je u domaćoj proizvodnji zastupljena 70 posto.

''Po našoj procjeni, štete od proljetnog mraza su bile 26 milijuna KM, a sada uz velike suše, štete su od 70 do 100 milijuna KM i to ako računamo po tržišnim cijenama u trenutku berbe. Kada se ti naši proizvode skladište, to je daleko veća šteta i za same proizvođače i RS, koja neće imati dobit. Nisu samo voćari oštećeni, već i potrošači i radnici, koji su trebali da rade na našim zasadima, beru voće. Samo na području općine Gradiška više od 1,1 milijun KM ukupno su radnici zarađivali u berbi, ali će to u ovoj godini izostati i to će se osjetiti kroz pad kupovne moći građana'', rekao je predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović.

Bosna i Hercegovina je u prvom polugodištu ove godine ukupno izvezla voća u vrijednosti 64.344.061 KM, dok je vrijednost uvoza 101.853.566 KM. Izvoz u Hrvatsku u ovom razdoblju je iznosio 2.508.176 KM, a uvoz iz Hrvatske 3.521.610 KM. U prvih šest mjeseci ove godine BiH je najviše voća izvezla u Rusiju, a najviše uvezla iz Italije.

U prvom polugodištu 2017. izvoz povrća iz BiH iznosio je 11.410.683 KM, a uvoza 45.063.048 KM.
U Hrvatsku je izvezeno povrća u vrijednosti 2.413.967 KM, a uvezeno iz Hrvatske u vrijednosti 3.177.919 KM

U prvom polugodištu ove godine BiH je najviše povrća izvezla u Hrvatsku, a uvezla iz Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close