Tržišno osiguranje

BiH zaostaje za regijom u još jednoj oblasti

BiH zaostaje za regijom po pitanju tržišnog osiguranja
Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2019. u 21:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini u prošloj godini imalo je najmanji rast u regiji, pokazuju raspoloživi podaci.

Naime, u 2018. godini je zaračunata premija od 713 milijuna maraka, a godišnji rast premije je procentualno iznosio 4,36 posto.

Primjera radi, premija u Sloveniji je iznosila 2,4 milijarde maraka i rasla je za 7,7 posto. Ako se gleda po glavi stanovnika, ona iznosi 1.055 eura i po tom pokazatelju Slovenci su na visokom 30. mjestu u svijetu, prenose Nezavisne novine.

Andrej Slapar, predsjednik Uprave "Triglav osiguranja", kazao je da se snažan rast ekonomije u Sloveniji već pet godina odražava i na njihovo tržište osiguranja.

I druge zemlje u okruženju imaju daleko bolje rezultate od BiH. Hrvatska po pitanju premija bilježi rast od oko 10 posto, Makedonija 9,4, Srbija 7,55, a Crna Gora oko šest posto.

Ovi rezultati objelodanjeni su danas u okviru 30. Susreta osiguravača i reosiguravača Sarajevo (SorS), odnosno trodnevne konferencije predstavnika osiguravajućih društava iz regije.

Zlatan Filipović, generalni direktor "Bosna reosiguranja", kaže kako je oblast životnog osiguranja u teškoj poziciji i ne ostvaruje dvostruke stope rasta kao što je nekada bio slučaj. Po njemu, to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg nema značajnijeg rasta u cijelom sektoru.

Životna osiguranja u 2018. godini rasla su 2,9 posto, daleko ispod nekadašnjih dvocifrenih stopa. Taj rast je u FBiH bio 4,7 posto, a u RS je zabilježen pad od 6,2 posto.

Neke vrste osiguranja koje su značajnije u ukupnoj strukturi premije pokazuju pad. Tako je osiguranje robe u prijevozu u minusu 17 posto, osiguranja od požara i elementarnih nepogoda -4,1 posto, a ostala osiguranja imovine bilježe pad od 1,2 posto.

"Zaključak može biti samo da je nebriga o imovini prisutna kod privatnih i državnih institucija, odnosno kod privrednih društava i kod fizičkih osoba, i to je dio odgovora zašto stagnira premija u tim vrstama osiguranja", kazao je Filipović.

Damir Zorić, prokurist "Euroherc osiguranja" iz Zagreba, kazao je da se na hrvatskom tržištu osiguranja događaju slične stvari kao na slovenačkom te da se tržište nakon krize oporavilo.

"Dobra stvar koja se događa zadnjih godinu dana, a vjerojatno je potaknuta velikim poplavama i elementarnim nepogodama proteklih godina, odnosi se na činjenicu da je država uz pomoć EU odlučila poljoprivredi subvencionirati osiguranja do 70 posto premije, tako da je sada prilično dobar rast u tom segmentu", rekao je on.

Mirko Petrović, direktor "Dunav osiguranja", kazao je da u Srbiji nije bilo značajnih pomjeranja, a da je premija iznosila 865 milijuna eura, čime su se približili standardima EU u ovoj oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close