Hodalica, romobil...

BiH: Prodaju se opasni dječji proizvodi

Opasni dječiji proizvodi na tržištu Bosne i Hercegovine
Gospodarstvo / Flash | 28. 09. 2018. u 14:22 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine je upozorila potrošače o opasnosti proizvoda namijenjenih djeci. Među opasnim proizvodima su dječje hodalice, romobil i trotinet, priopćeno je iz ove Agencije.

Iz Agencije su dječiju hodalicu Robi Ebl procijenili kao ozbiljan rizik od ozljede za djecu. Dječija hodalica Orange Baby Land je također okarakterizirana kao rizik za ozljedu za djecu. Navedeno je da dječija hodalica nije stabilna i da postoji mogućnost prevrtanja i da na njoj ne postoji deklaracija na službenim jezicima Bosne i Hercegovine.

  / Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Među proizvodima koji predstavlju opasnost su Romobil Boy i Trotinet.

Agencija je istaknula da Romobil Boy predstavlja rizik jer se cijev upravljača može izvući prema gore i odvojiti se u tijeku korištenja romobila. Ukazano je i na nedostatak upozorenja i upute za upotrebu, kao i to da prizvod ne ispunjava sigurnosne zahtjeve.

Za proizvod Trotinet je istaknuto da je prečnik prednjih točkova manji od propisanih 120 milimetara. te da je prečnik krajeva ručki upravljača manji od propisanih 40 milimetara. I na ovom proizvodu nedostaje deklaracija na jednom od službenih jezika Bosne i Hercegovine.

  / Foto: Agencija za nadzor nad tržištem BiH

Uvoznici su poduzeli mjere za povlačenje spomenutih proizvoda i obavijestio potrošače o rizicima i načinu povrata proizvoda. Iz Agencije su preporučili da se proizvodi ne koriste i vrate u trgovine.
Opasni dječiji proizvodi na tržištu Bosne i Hercegovine

Kopirati
Drag cursor here to close