VTKBiH

BiH: Povećan i uvoz i izvoz

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2017. u 13:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine u 2016. godini, analiziranoj prema sektorskoj strukturi gospodarstva, evidentan je porast izvoza u većini sektora.

Po posljednjim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) izuzetak su izvoz ruda i metala uz pretpostavku da je to posljedica manje tržišne cijene čelika u tijeku godine.

Izvoz električne energije u usporedbi s 2015. povećan je za 13,37, a uvoz za 7,19 posto. Povećanje izvoza električne energije je ostvareno na tržište Hrvatske, Srbije, Švicarske, Slovačke.

Uvoz nafte i naftnih ulja vrijednosno je manji u odnosu na količinu koja je veća od prošlogodišnje zbog nižih cijena nafte na svjetskom tržištu.

Što se tiče agroindustrijskog sektora, ostvaren je rast izvoza u odnosu na prethodnu godinu od 16,13 posto. Unutar tog sektora bilježi se povećanje izvoza za 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, a primjera radi, povećanje se odnosi na tarifne grupe 11- proizvodi mlinske industrije, 03- ribe i ljuskari; 17- šećeri i njegovi proizvodi, te tarifna grupa 10-žitarice.

Izvoz je smanjen kod robe tarifne grupe 02-meso i drugi klaonični proizvodi za jelo, 09-kava, čaj.

Povećanje izvoza voća ostvareno je zahvaljujući izvozu na tržište Ruske Federacije, te povećanju izvoza na tržište Hrvatske i Srbije. Ostvareno je i povećanje izvoza proizvoda grupe 04- mlijeko i mliječni proizvodi za 11,18 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Predsjednik VTKBiH Bruno Bojić smatra da, generalno, pred poljoprivredom u BiH i u predstojećem razdoblju kao važan prioritet ostaje potreba kreiranja agrarne politike i uvođenja onih instrumenata koji će omogućiti dinamičko restrukturiranje poljoprivrednog sektora kroz modernizaciju. Pod modernizacijom podrazumijeva i efikasno približavanje EU integracijama putem postepenog usklađivanja politike s principima Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Kemijska industrija je ostvarila porast izvoza i uvoza. Unutar kemijske industrije ostvaren je napredak u smislu povećanja izvoza eteričnih ulja, sapuna i ostalih proizvoda kemijske industrije, dok je najviše povećanje zabilježeno kod uvoza farmaceutskih proizvoda.

Tekstilna industrija bilježi porast izvoza tekstilnih tkanina, dok je kod uvoza najveći procent u odnosu na prošlu godinu zabilježen kod uvoza svile.

Drvni sektor kontinuirano bilježi pozitivan trend povećanja izvoza. I dalje se bilježi visoki deficit u razmjeni tarifne grupe 44 - drvo i ugljen. Pozitivan trend izvoza odnosi se na grupe 94- namještaj i njegovi dijelovi od 10,15 posto, uz porast izvoza i grafičke industrije, koji popravljaju omjer izvoza primitivno obrađenog drveta i izvoza proizvoda od drveta s većom dodanom vrijednošću.

Namjenska industrija tradicionalno bilježi rast izvoza, a najveće povećanje izvoza u odnosu na prethodnu godinu ostvareno je u izvozu municije, oružja i električnih mašina. Zabilježen je porast i uvoza istih proizvoda zbog dorade, odnosno uvoza radi izvoza u ovoj industriji.

Bojić je zaključio da ukupna analiza vanjskotrgovinske razmjene BiH za 2016. godinu pokazuje da se, bez obzira na političke okolnosti, u BiH nastavlja pozitivan trend izvoza.

Kopirati
Drag cursor here to close