Šarović

BiH ponovo prijete sankcije Energetske zajednice

Gospodarstvo / Flash | 15. 03. 2017. u 13:46 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović upozorio je danas u izjavi za medije u Sarajevu da postoji opasnost da Energetska zajednica ponovo uvede sankcije Bosni i Hercegovini zbog nepoštivanja roka za usvajanje državnog zakona o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i gasa.

Pojasnio je da je rok kraj ožujka 2017. te da je u preostalom vremenu potrebno početi procedure usvajanja zakona, što bi bio dobar signal za Energetsku zajednicu.

Šarović je naveo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prije mjesec dana usuglašeni tekst zakona uputilo na mišljenje resornim entitetskim ministarstvima, ali da još nisu dobili odgovore, što pokazuje da će rok vjerojatno biti probijen.

''To bi nas dovelo u situaciju da nećemo moći biti partneri u različitim projektima u okviru Energetske zajednice'', rekao je Šarović i dodao da o pitanju plina nećemo moći računati na projekte koje financira EU, dok bismo u oblasti električne energije bili lišeni mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova.

Smatra da u oba entiteta nedostaje hrabrosti za donošenje zakona koji bi trajno otklonio opasnost od sankcija Energetske zajednice Bosni i Hercegovini, jer je postignut načelni dogovor da izračunavanje metodologija za transportne tarife bude na državnoj razini a same tarife i sve ostalo u vlasništvu entiteta.

Kazao je da Energetska zajednica namjerava izmijeniti osnovni ugovor o uspostavi te organizacije, čiji je član i BiH, a čime bi bilo uvedeno automatsko implementiranje europskih uredbi i direktiva o energetici u svim zemljama članicama, te novčane sankcije za članice koje neizvršavaju obaveze prema Zajednici.

Istaknuo je da je to za BiH zabrinjavajuće jer nije u potpunosti implementirala drugi i treći energetski paket u svoje zakonodavstvo, zbog čega bi se mogla suočiti sa značajnijim financijskim sankcijama.

Kopirati
Drag cursor here to close