Uspješno realizirana akcija pomoći

BiH pomaže Albaniji: Za pomoć nakon poplava 20.000KM

Uspješno realizirana akcija pomoći Albaniji
Gospodarstvo / Flash | 05. 04. 2018. u 16:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Obilne kiše izazvale su poplave uglavnom jugu Albanije u prošlom tjednu

Vlada FBiH je usvojila izvještaj o realizaciji transporta humanitarne pomoći Republici Albaniji nakon katastrofalnih poplava koje su ovu zemlju pogodile početkom prosinca 2017. godine.

Tim povodom, Federalna vlada je na 96. hitnoj sjednici 7.12.2017. godine dala suglasnost da, za pokriće transportnih troškova dopremanja pomoći, iz tekuće rezerve Proračuna FBiH za 2017. godinu bude izdvojeno 20.000 KM.

Na toj sjednici je donesena i Odluka o dodjeli prehrambenih namirnica kao humanitarne pomoći Republici Albaniji. Tada je odlučeno i da iz federalnih robnih rezervi bude dodijeljeno 25 tona merkantilnog kukuruza u zrnu i 25 tona pšenice u zrnu.

Oba ova zaključka Vlade FBiH su uspješno realizirana.

Izvještaj o sredstvima posebne naknade

Federalna vlada je usvojila izvještaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća na nivou Federacije BiH za 2017. godinu.

Posebnu naknadu za zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda (0,5 posto) plaćaju sve fizičke i pravne osobe i državni organi svih nivoa vlasti u Federaciji BiH od osnovice za uplatu ove naknade, a koju čini neto plaća “isplata na ruke” tj. neto plaća umanjena za porez na dohodak, kao i dohodak od drugih samostalnih djelatnosti.

Ukupno prikupljena sredstva na ovom podračunu u 2017. godine iznose 3.663.565 KM i veća su za 250.032 KM ili za 7,32 posto u odnosu na 2016. godinu.

Istovremeno, Proračunom Federacije BiH za 2017. godinu je Federalnoj upravi civilne zaštite za ovaj podračun odobren iznos od 11.618.312 KM.

Lani je utrošeno 1.842.399 KM, što je 15,86 od odobrenog proračuna. Ovako mali prostotak realizacije je posljedica činjenice da su to namjenska sredstva za čije trošenje je potrebno ispuniti propisane preduslove. Značajan dio sredstava je planiran za djelovanje u slučaju da bude proglašeno stanje prirodne ili druge nepogode.

Kako nije bilo proglašenja stanja prirodne nepogode na nivou Federacije BiH, nego samo u pojedinim općinama, nije bilo ni potrebe da planirana sredstva budu trošena u većem obujmu. Takođe, nije bilo značajnog utroška sredstava planiranih za kapitalne izdatke jer je i utrošak ovih sredstava uvjetovan ispunjavanjem određenih preduslova, koji nisu bili ispunjeni u 2017. godini.

Kopirati
Drag cursor here to close