Vjekoslav Domljan

BiH nedostaje znanje kao faktor razvoja

''Dovoljno je reći da je Ukrajina prešla na 4G, a BiH je jedina u Europi na 3G'', naglasio je Domljan.
Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2019. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je digitalna pustinja, zemlja koja je najmanje digitalizirana u Europi'', kazao je u intervjuu za N1 ekonomski stručnjak Vjekoslav Domljan te naglasio da ovaj podatak puno govori kako se politika u BiH odnosi prema razvoju ekonomije.

''Dovoljno je reći da je Ukrajina prešla na 4G, a BiH je jedina u Europi na 3G'', naglasio je Domljan.

Smatra da nema razvoja investicija bez razvoja informacijsko-komunikacijskog sektora, podsjetivši da je treća i četvrta industrijska revolucija istraživački instituti povezani internetom.

''Svega toga nema bez IK tehnologija, bez digitalizacije i bez povećanja digitalnog koeficijenta naših poduzeća i ekonomije'', kazao je u intervjuu.

Podsjetio je da od rata naovamo, BiH nema dokumenta koji govori kako povećati produktivnost bh. ekonomije. Tvrdi da nije dovoljno samo povećati stopu zaposlenosti, nego da treba povećati produktivnost na tri do četiri posto godišnje.

''Nema povećanja produktivnosti bez razvoja određenih institucija kao što su fondovi za istraživanje i razvoj, jer moramo povećati znanje. Znanje kao faktor razvoja - toga nažalost u BiH nema dovoljno. Ne možemo proizvoditi visoko sofisticirane proizvode", objasnio je Domljan.

Domljan smatra da BiH ima velikih problema jer ne poduzima strukturne reforme, imajući u vidu da je stopa ekonomskog rasta bh. ekonomije ispod globalne stope. Prema svim podacima Domljan je zaključio da BiH treba stopu rasta od sedam posto na petnaestak godina da bi postala zemlja visokog dohotka.

Istaknuo je da nema rasta i razvoja bez štednje i investicija.

"Mi nemamo razvijen financijski sistem, prema tome ne možemo imati visoku stopu rasta i investicija. To je naravno nužan, ali ne i dovoljan uvjet. Uz to ide i obuka, obrazovanje, s čime se također ne možemo pohvaliti. U zadnje vrijeme nam se tu situaciji i pogoršava", kazao je Domljan za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close