Samo elektronski

BiH nakon osam godina došla do "carine bez papira"

Elktronski potpis u službenoj komunikaciji zamijenit će klasični potpis i pečat, koji su sada neophodni u komunikaciji s UNO, a prva elektronska usluga biće ponuđena kroz NCTS sustav.
Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2021. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH od Ministarstva transporta i komunikacija BiH dobila je certifikat za izdavanje digitalnog kvalificiranog potpisa, čime su stvoreni uvjeti da već od 1. srpnja carinski obveznici i špediteri dokumente šalju i ovjeravaju elektronskim putem, što će sasvim sigurno ubrzati postupke, ali i smanjiti mogućnost korupcije s obzirom na to da će kontakti zaposlenih i obveznika biti svedeni na minimum.

Naime, elektronski potpis u službenoj komunikaciji zamijenit će klasični potpis i pečat, koji su sada neophodni u komunikaciji s UNO, a prva elektronska usluga biće ponuđena kroz NCTS sustav i to odmah nakon stupanja na snagu novog Zakona o carinskoj politici BiH 1. srpnja ove godine. Kada je riječ o NCTS sustavu, Bosna i Hercegovina pripreme je počela još 2013. godine, a radi se o kompjuterskom prijevoznom sustavu koji se trenutno koristi u 35 zemalja, od toga 28 zemalja članica Europske unije, zatim zemljama EFTA tj. Švicarskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu i Islandu, ali i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

"Carinski obveznici i špediteri bit će prvi korisnici digitalnog kvalificiranog potpisa u BiH, jer će sve svoje dokumente u postupku elektronskog prijevoza robe ovjeravati na novi način i slati u informacijski sustav UNO isključivo elektronskim putem. Novi elektronski prijevoz robe značajno će ubrzati sve postupke, skratiti vrijeme čekanja prilikom osobnog predavanja dokumentacije u carinskim ispostavama i značajno smanjiti troškove", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UNO.

Inače, NCTS sustav omogućit će kompletnu razmjenu podataka u elektronskom smislu, odnosno "carinu bez papira", smanjit će redove kamiona na graničnim prelazima i u carinskim ispostavama, a cijeli sustav zamišljen je i u zemljama EU funkcionira na način da se olakša kretanje robe preko granice i prelazak iz jednog u drugo carinsko područje. Oni koji vrše prijevoz, umjesto papira, na granicama i carinama predavat će "prateću provoznu ispravu" s bar-kodom i jedinstvenim brojem, bez dužeg zadržavanja na granicama.

"Najveća prednost NCTS-a je mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnesena deklaracija isprati cijeli tok transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi. Osim uštede vremena za sve korisnike, NCTS sustav je i velika ušteda novca, jer se radi o redukciji troškova prijevoza", pojašnjavaju u UNO BiH.

Nakon što u NCTS sustav budu uvedeni carinski obveznici i špediteri, u Upravi za neizravno oporezivanje BiH kažu da će ići na proširenje ponude elektronskih usluga koje će podrazumijevati ovjeravanje digitalnim potpisom dokumenata kao što su podnošenje uvoznih i izvoznih carinskih prijava, podnošenje PDV i akciznih prijava, raznih zahtjeva itd.

"Cilj UNO je da tijekom 2022. godine u potpunosti pređe na bespapirno poslovanje s obveznicima neizravnih poreza, koji će tada uz posjedovanje digitalnog kvalificiranog potpisa izdanog od strane UNO sva svoja prava i obveze moći ostvariti puno brže, jednostavnije i jeftinije, isključivo elektronskim putem", rekao je Kovačević, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close