Berlinski proces

Vijeće ministara dalo zeleno svjetlo summitu u Sofiji, čeka se Predsjedništvo

Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača suradnja na Zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regije i Europske unije, pod okriljem Berlinskog procesa.
Gospodarstvo / Flash | 09. 11. 2020. u 20:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog predsjedavajućeg, na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojio je Informaciju o održavanju Summita Berlinskog procesa u Sofiji, 10. 11. 2020. godine.

Informaciju prati šest dokumenata kojima se jača suradnja na Zapadnom Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regije i Europske unije, pod okriljem Berlinskog procesa.

Među dokumentima koji u fokus stavljaju razvoj ekonomije i jačanje međusobne suradnje u regiji su Deklaracija o zajedničkom regionalnom tržištu i Akcioni plan za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021. – 2024., te Deklaracija partnera sa Zapadnog Balkana u vezi sa Zelenom agendom.

Na Summitu će se razgovarati i o zaključcima ranije održanih sastanaka ministara zdravlja i unutarnjih poslova u okviru Berlinskog procesa, kao i zaključcima ministarskog sastanka o integraciji Roma.

Prihvaćanje ovih dokumenata donijeće brojne benefite zemljama regije i ubrzati ispunjavanje obaveza u procesu pristupanja EU.

Zadužuje se svi nadležne razine vlasti u BiH da se, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, uključe u punom kapacitetu i daju doprinos aktivnostima koje proizilaze iz Berlinskog procesa.

Generalni tajnik Vijeća ministara BiH će, u koordinaciji s Uredom predsjedavajućeg, a s ciljem efikasnog učešća Bosne i Hercegovine na Summitu u Sofiji pokrenuti proceduru za pribavljanje suglasnosti Predsjedništva BiH za prihvatanje predloženih dokumenata Summita, te će Informaciju o održavanju ovog summita sa pratećim prilozima hitno dostaviti Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje.

Kopirati
Drag cursor here to close