11 na popisu

BiH među najjeftinijim zemljama za život

Gospodarstvo / Flash | 19. 02. 2016. u 09:37 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki magazin Time objavio je istraživanje na kojem se nalazi lista  zemalja svijeta u kojima je najjeftinije živjeti. BiH se nalazi na 11. mjestu, piše N1.

Uz američki dolar koji je jak u odnosu na druge valute, preseljenje ili odlazak u penziju u neku od stranih država može biti pametna strategija za još veće uštede, navodi Time.

Da biste pronašli najjeftiniju zemlju da život, web stranica GoBankingRates rangirala je države po četiri ključna indeksa a to su: lokalni indeks kupovne moći, cijene iznajmljivanja, cijene namirnica i indeks potrošačkih cijena u odnosu na cijene u New Yorku, navodi isti izvor.

BiH jedanaesta

Prema ovoj listi, Bosna i Hercegovina se nalazi na 11. mjestu od 112 zemalja svijeta.

Lokalna kupovna moć naših stanovnika je, ističu, pristojna, a imamo i veoma niske cijene najma, namirnica i robe široke potrošnje, prenose Nezavisne.

"Bosna i Hercegovina je eeropska  država koja graniči s Hrvatskom i Srbijom, a ima populaciju od 3,9 milijuna stanovnika. Glavna industrija zemlje su minerali i metali, uključujući čelik, ugalj, željezne rude, olovo i cink. Bosna i Hercegovina ima pristojnu lokalnu kupovnu moć, kao i niske cijene na iznajmljivanje nekretnina, namirnica i roba široke potrošnje. U glavnom gradu Sarajevu, na primjer, kombinacija mjesečnih troškova najma i drugih troškova kreće se od 600 do 700 dolara", navodi magazin Time.

Kosovo na trećem mjestu

Najjeftinija zemlja za život je prema ovoj analizi Južnoafrička Republika. Poredeći s New Yorkom, u ovoj zemlji je najam stana jeftiniji za 87,5 posto, hrana je za 71 posto jeftinija, a komunalne usluge za 65,8 posto.

"Južnoafrička Republika je najjeftinija zemlja za život. Ona je ujedno i najveći svjetski proizvođač platine, zlata i kroma, što je omogućilo veću kupovnu moć stanovnika. Zemlja nudi i niže cijene za dobra i hranu, kao i najam. Naprimjer, troškovi u Cape Townu za cijeli mjesec iznose blizu 400 dolara", piše Time.

Kada je riječ o zemljama bivše Jugoslavije, Kosovo se nalazi na 3. mjestu. Srbija na 18., Crna Gora na 26., Slovenija na 36. i Hrvatska na 47. mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close