Ruka ruku mije

BiH – Katar: Oni nama meso i posao, mi njima uživanje u turističkim ljepotama

Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2017. u 13:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo susrela se danas u Dohi s ministrom okoliša, urbanizma i poljoprivrede države Katar Mohammedom bin Abdullahom Al Rumaihijem, priopćeno je iz resornog federalnog ministarstva.

Razgovoru su prisustvovali veleposlanik Katara u BiH Rashid Mubarak Al-Kuwari i bh. veleposlanik u Kataru Tarik Sadović.

Tom prilikom, razmijenjena su i iskustva, razgovarano je o dosadašnjoj suradnji i konstatirane mogućnosti za njezino proširenje u brojnim oblastima. U otvorenom razgovoru ministar Al Rumaihi je istaknuo da je građanima Katara Bosna i Hercegovina u srcu i da imaju posebne emocije prema našoj zemlji. Zbog toga se, prije svega, ekonomska suradnja dviju zemalja mora intenzivirati na obostrano zadovoljstvo.

S tim u vezi, izrazio je interes Katara za uvoz sirovog mesa i mesnih prerađevina iz BiH, kao i voća i povrća. Spomenuo je činjenicu da meso iz Južne Amerike do Katara putuje i do 17 sati, a da bi iz BiH moglo biti dopremano za četiri do pet sati, naravno, pod pretpostavkom najavljene skore uspostave izravne linije između Dohe i Sarajeva.

''Trebali bismo uspostaviti dobru saradnju u tom smislu. Iz Sarajeva bi dnevno deseci tona mesa mogli biti plasirani u Katar'', kazala je Đapo.

U pogledu turizma, BiH je veoma atraktivna destinacija za državljane zemalja Zaljeva jer su njihova tradicionalna ljetovališta u okruženju nesigurna. Đapo je kazala da BiH treba iskoristiti šansu i pružiti kvalitetnu uslugu ovim iznimno bogatim turistima.

''BiH ima prirodne ljepote koje oduzimaju dah, bogatu kulturnu baštinu i kvalitetnu, halal kuhinju, odnosno sve što treba turistima iz ovog dijela svijeta. Iz ozračja planinskog turizma može se za nekoliko sati doći do mora ili uživati u ekstremnim sportovima, odnosno odmarati pored rijeka i jezera, ovisno od interesa. Mi smo za njih perfektna destinacija i to treba iskoristiti. Jasno, uz poštovanje svih zakona i specifičnosti naše zemlje'', podvukla je Đapo.

Također, Katar se ubrzano razvija zbog organizacije Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. Osjeća se prezasićenost brojem automobila i neophodne su nove ceste i objekti, koji se svakodnevno grade.

''Ministar Al Rumaihi iskazao je mogućnost da bh. tvrtke sudjeluju u natječajima za izgradnju i projektiranje cesta i autoputova te da dobiju vrijedne poslove '', kazala je Đapo poslije sastanka.
Katar ima vodeću ulogu u zaštiti okoliša u zemljama Zaljeva te je dogovoreno i povezivanje fondova za zaštitu okoliša dviju zemalja te mogućnosti suradnje u raznim zajedničkim projektima.

Katar je voljan financirati konkretne projekte te razvijati suradnju eksperata dviju zemalja radi obostranog interesa. Ministar Al Rumaihi je prihvatio poziv ministrice Đapo da uskoro posjeti našu zemlju.

Na marginama 17. Doha Foruma na kojem sudjeluje, ministrica Đapo susrela se i s Hassanom Al Thawadijem, koordinatorom za organizaciju Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine. Tom prilikom uspostavljeni su kontakti i naglašena mogućnost buduće suradnje BiH i Katara i na ovom velikom svjetskom projektu.

Kopirati
Drag cursor here to close