Iznimno veliki gubici

BiH ispušta više milijuna eura zbog nedogovaranja

Gospodarstvo / Flash | 26. 10. 2016. u 18:15 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog energetskih sankcija koje je u listopadu prošle godine izreklo Ministarsko vijeće Energetske zajednice i koje su bile na snazi do ovog mjeseca, zaustavljeni su investicijski projekti i država je izgubila više desetaka milijuna konvertibilnih maraka.

Sankcije koje je Energetska zajednica izrekla Bosni i Hercegovini zbog propusta da se usvoji drugi energetski paket iz oblasti plina, suspendirane su početkom mjeseca, čime se ponovno otvorila mogućnost pristupa međunarodnim fondovima za financiranje ove vrste projekata, navoi BIRN.

Vlasti u BiH su dobile i rok šest mjeseci za donošenje zakonske regulative u oblasti plina, dok je entitetima rok produžen za dodatna tri mjeseca.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je na upit Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o tome koliki su gubici koje je BiH pretrpjela u zadnjih godinu dana, odgovorilo da trenutno 'ne postoje' kapitalni projekti u plinskom sektoru, te bi se direktni financijski gubici zbog ovih mjera mogli svesti na troškove predstavnika Ministarstva za učešće na sastancima koje organizira Energetska zajednica.

Međutim, u odnosu na šire posljedice zbog neispunjavanje obaveza, kako kažu u Ministarstvu, šteta je značajnija. Iz Ministarstva su kao jedan od konkretnih slučajeva naveli da je nedavno odobren Regionalni program u vrijednosti od skoro 500 milijuna maraka za financiranje projekata iz energetske efikasnosti, ali da ukoliko BiH hitno ne donese zakonsku regulativu za ovu oblast usklađenu sa europskim direktivama, neće biti u mogućnosti da aplicira za ta sredstva.

Na Samitu o Zapadnom Balkanu u Beču, kako navode u Ministarstvu, odobren je i projekat koji se odnosi na 400-kilovoltne interkonekcije Višegrad – Bajina Bašta – Pljevlja. "Ovaj projekat je zaustavljen kada je u pitanju BiH, odnosno stavljen je na čekanje dok ne ispunimo obaveze iz trećeg paketa EU direktiva. Time ?? odložena realizacija deset milijuna eura investicionih sredstava, koliko se odnosi na dio projekta u BiH", tvrde u Ministarstvu.

Naveli su i da smo, zbog nedonošenja okvirnih strateških dokumenata na nivou BiH u sektorima energetike i zaštite životne sredine, zadnjih nekoliko godina uskraćeni za pristup fondovima Europske unije. Na godišnjem nivou u te dvije oblasti BiH gubi približno 20 milijuna eura, odnosno 60 milijuna eura za period od 2014. do 2016. godine.

Zastupnica u Predstavničkom domu Mensura Beganović je na sjednici Parlamentarne skupštine pokrenula pitanje gubitaka zbog nepostojanja strategije energetskog razvoja. Beganović je za BIRN BiH rekla da su gubici države 'iznimno veliki'.

"Radi se o desecima milijuna. Treba promijeniti zakon o plinu, mada u BiH postoji problem prijenosa nadležnosti, što su u jednom entitetu to riješili, a u drugom nisu", istaknula je Beganović.

Neposredno prije zadnjeg sastanka Ministarskog vijeća Energetske zajednice početkom ovog mjeseca, sklopljen je dogovor sa državnim i entitetskim ministrima odgovornim za energetska pitanja u BiH, u vezi s akcionim planom implementacije zahtjeva EU u plinskom sektoru. Nakon potpisivanja ovog dogovora, Energetska zajednica je ukinula sankcije BiH, ali je navela da će se one automatski reaktivirati ukoliko BiH ne usvoji mjere predviđene akcionim planom.

Kopirati
Drag cursor here to close