Ruska inspekcija

BiH ima potencijal za 50 posto povećati izvoz

Gospodarstvo / Flash | 31. 08. 2016. u 12:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas u Sarajevu da je ruska inspekcija koja je boravila u BiH utvrdila da BiH ima potencijale i mogućnosti za znatno povećanje obima izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju.

Šarović je istaknuo da se u izvještaju ruske strane navodi da BiH raspolaže sa količinom voća i povrća da može povećati izvoz u Rusiju za 50 posto, u odnosu na ono što je izvezeno u istom razdoblju prošle godine.

On je naglasio da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da se otklone nedostaci navedeni u izvještaju ruske inspekcije, da bi što prije bila ukinuta privremena odluka o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju. Šarović je naveo da se u izvještaju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije-Roseljhoz nadzora, koja je od 17. do 20. kolovoza boravila u BiH, navodi da poljoprivredni proizvođači i poljoprivredna dobra u BiH uzgajaju, a izvoznici u Rusiju izvoze proizvode visokog fitosanitarnog rizika, ne uzimajući u obzir posebnosti ruskih fitosanitarnih zahtjeva.

"Oni naglašavaju da inspektori koji vrše fitosanitarnu kontrolu proizvoda pri njihovom uzgoju, pakiranju i izvozu ne uzimaju u obzir posebne fitosanitarne zahtjeve ruske strane jer ne raspolažu s popisom štetnih organizama koji imaju značenje karantena za Rusku Federaciju", rekao je Šarović i dodao da je Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH uputila ovaj popis nadležnim organima entiteta i Brčko distrikta gdje sanitarni inspektori vrše fitosanitarnu kontrolu.

Prema njegovim riječima, ruska strana je utvrdila da se obrasci fitosanitarnih sertifikata u inspektoratima entiteta i kod fitosanitarnih inspektora, posebno u Republici Srpskoj, čuvaju na mjestima dostupnim osobama sa strane, a na pečatima nedostaje oznaka da organ koji je izdao fitosanitarni certifikat pripada BiH.

Šarović je rekao da su ruski inspektori imali i više zamjerki na dvije laboratorije koje su posjetili.

"Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja ne posjeduje centralizirane baze podataka za izdate certifikate i njihove elektronske kopije i njih ne dobiva od dva entiteta i Brčko distrikta. To otežava davanje informacija po hitnom postupku na osnovu zahtjeva ruske strane u vezi sa pitanjima o porijeklu proizvoda sa izdanim fitosanitarnim certifikatima od BiH koji se uvozi u Rusku Federaciju iz trećih država u odnosu na koje je Rusija uvela uzvratne ekonomske sankcije", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, ruska strana tvrdi da sve navedeno svjedoči o odsustvu u BiH jedinstvenog centraliziranog sustava za osiguranje fitosanitarne sigurnosti za proizvode visokog fitosanitarnog rizika namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju.

Šarović kaže da ruska strana smatra da je moguće da se ova pitanja u što kraćem roku prevaziđu i da su ga zamolili da poduzme odgovarajuće mjere za usavršavanje sustava fitosanitarne kontrole tijekom proizvodnje i pripreme proizvoda namijenjenih za izvoz u Rusku Federaciju, te da on informira rusku stranu o tome što prije, da bi zabrana izvoza u Rusku Federaciju mogla što prije biti ukinuta. Šarović je istaknuo da će njegovo ministarstvo poduzeti sve da se ispune preporuke ruske inspekcije, odnosno da se u suradnji sa nadležnim entitetskim tijelima osigura da BiH izvozi u Rusku Federaciju voće i povrće prema standardima koje traži ruska strana.

"Mi smo već poduzeli odgovarajuće mjere, održali smo sastanke sa vodstvom inspektorata Srpske i FBiH, poduzet ćemo sljedećih dana sve druge ključne aktivnosti da bi se sustav u što skorijem vremenu uskladio prema zahtjevima ruske strane", naglasio je Šarović.

On je napomenuo da ruska strana želi da ono što ide prema Ruskoj Federaciji, uključujući izdavanje certifikata, njihovo čuvanje, kao i neki drugi fitosanitarni uslovi budu u skladu sa zahtjevima i standardima ruske strane. Šarović je rekao da će i ruska inspekcija za hranu i prijem objekata za izvoz hrane životinjskog porijekla, odnosno mesa, 11. rujna doći u BiH. "Imamo službenu potvrdu da ova ruska inspekcija dolazi u BiH 11. rujna i da će ostati dva tjedna i obići najmanje 20 izvoznih objekata koje smo prijavili", naveo je Šarović.

Rusija je početkom kolovoza donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH zbog sumnje na porijeklo robe, ali i kvalitetu inspekcijskog nadzora.

Šarović nije želio komentirati jučerašnju odluku Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira čiji su veleposlanici, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close