Bioplin

BiH: Gradi se nekoliko elektrana na biomasu

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2016. u 16:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trenutno u BiH ne postoje elektrane na biomasu koja isporučuju električnu energiju u mrežu.

Fahrudin Kulić, stručnjak za biomasu za poslovni portal Akta.ba kaže kako je jedino operativno postrojenje na biomasu pilot postrojenje na bioplin zemljoradničke zadruge Livaču Republici Srpskoj kapaciteta 37kWe.

Drugo, postrojenje koje je u izgradnji, kapaciteta 1 MWe, nalazi se na stočnoj farmi u Donjim Žabarima u RS-u i u vlasništvo je tvrtke MG Gold. Očekuje se da će ovo postrojenje početi s radom tijekom 2016.godine, piše Akta.ba.

Također, u Livnu se nalazi postrojenje za daljinsko grijanje koje koristi sječku, u vlasništvu Esco Eco Energija Company. Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) je 2012. godine izdala prethodnu dozvolu tvrtki Esco Eco Energija Company iz Livna, za izgradnju kogeneracijskog postrojenja na biomasu. Planirani kapacitet postrojenja je 1.250 kWe. Firma planira nastaviti sa izgradnjom postrojenja na biomasu u bližoj budućnosti.

Još jedno postrojenje za koje je u fazi izrada projektne dokumentacije je Milkosovo koje se nalazi u okviru Farme Spreča, a za koje je potrebna energetska i građevinska dozvola. Kulić kaže kako je projekat urađen, međutim potrebno je još puno dozvola, suglasnosti kako bi se moglo aplicirati za građevinsku dozvolu.

"Energetska i građevinska dozvola su dvije ključne dozvole, nakon čega sve ide lakše", ističe Kulić, pojašnjavajući kako je ovaj projekt aktualan od lipnja prošle godine, a buduća bionergana je planirano da bude ukupne proizvodne snage od 600kW. Činit će je četiri bioplinska postrojenja snage po 150 kW električne energije. Vrijednost investicije je 10 milijuna KM.

Kulić kaže kako postoji veliki energetski potencijal u ostacima iz poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije. Naime, pojašnjava kako primarni tehnički energetski potencijal je procijenjen na 13,75 PJ ili 3.820 GWh.

Ako se ovi ostaci koriste u elektranama i kogeneracijskim postrojenjima sa neto električnom efikasnošću od 28 posto, godišnje se može proizvesti približno 1.070 GWh električne energije. Ova vrijednost predstavlja skoro 7 posto od ukupne godišnje proizvodnje električne energije u BiH u 2014.godini.

Prema Akcijskom planu za korištenje obnovljivih izvora energije u FBiH Kulić kaže kako je planirana godišnja proizvodnja električne energije iz biomase do 2020.godine 30 GWh, a u Akcijskom planu Republike Srpske je 44.56 GWh.

Pojašnjava kako će se u sljedećem razdoblju USAID EIA fokusirati na mala i srednja poduzeća koja imaju na raspolaganju najveće količine biomase i radit će sa njima na razvijanju projekata izgradnje postrojenja na biomasu.

Kopirati
Drag cursor here to close