Prepreke

BiH dobila značajan dokument o carinskom postupku

Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2017. u 13:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na završnoj konferenciji ''BiH na raskrižju europskih integracija'' danas su u Delegaciji Europske unije u BiH predstavljeni rezultati i budući izazovi BiH u području vanjskotrgovinske politike.

''Što se tiče unutarnjih integracija može se reći da tržište nije u potpunosti jedinstveno i da postoje unutrašnje barijere u trgovini. Globalno, sa zadovoljstvom ističem da su izgledi za pridruživanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) u naprednoj fazi i to je nešto što je postalo realan cilj. Nadamo se da ćemo do kraja godine vidjeti BiH kao jednu od članica WTO-a'', izjavio je šef Političkog i ekonomskog odjela u Delegaciji EU u BiH Jan Snaidauf.

Ukazujući da je i regionalni kontekst važan kazao je da se aktivno vode razgovori među vladama u regiji da se izvrši potpuna reintegracija regionalnog ekonomskog konteksta i tržišta, da se stvori zajedničko tržište.

''To u velikoj mjeri podržava Europska unija, a predstavlja jednu dobru pripremu za Europsku uniju i tržište EU'', kaže Snaidauf.

Najavio je da će ovog ljeta biti održan summit u Trstu, gdje će se detaljno razgovarati o samim perspektivama regionalne ekonomske integracije. Tom prilikom, kako očekuje, finalizirat će se izgledi za takvu jednu integraciju.

Konferencija je održana u organizaciji EU projekta ''Izgradnja kapaciteta za trgovinsku politiku i analizu'' (EU TPA), tijekom čije se realizacije radilo na podršci ekonomije BiH u oblasti trgovine.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u suradnji s projektom EU izradilo je veoma značajne i ključne dokumente koji su namijenjeni poslovnoj zajednici, špediterima i carinskim organima.

''Među njima je Komentar carinske tarife o svrstavanju robe. To je prvi put da BiH dobije tako jedan značajan dokument. Radi se o složenom i obimnom dokumentu koji će služiti svim sudionicima u carinskom postupku to jest špediterima, gospodarstvenicima i carinskim organima. Pravilno svrstavanje robe u carinsku tarifu je ključ uspješnog vanjskotrgovinskog poslovanja'', izjavio je pomoćnik ministra za carinsku politiku i tarife Hajrudin Podbićanin.

Osim navedenog, kaže da je izrađen Priručnik za primjenu PEM konvencije (Pan-euro mediteranska konvencija) što je "značajan dokument jer je 'kičma' trgovine u svrstavanju robe i poznavanju pravila porijekla".

Prednost primjene PAM konvencije je u tome što gospodarstvenici u BiH mogu koristiti repromaterijale iz svih zemalja potpisnica konvencije i ugraditi ih u svoj proizvod, a onda proizvod izvesti po povlaštenim uvjetima bez plaćanja carina u sve te zemlje.

''Svi preferencijalni tretmani koji su ugrađeni u svim trgovinskim sporazumima vezani su za porijeklo robe. Dobro poznavanje porijekla robe jamči uspjeh u vanjskotrgovinskom poslovanju'', zaključio je Podbićanin.

Kopirati
Drag cursor here to close