Brkić

BiH do kraja godine ulazi u WTO?

Gospodarstvo / Flash | 16. 06. 2017. u 08:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina mogla bi postati članicom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će biti održana od 10. do 13. prosinca ove godine, ukoliko nastavi raditi postignutom dinamikom, proaktivnim ispunjavanjem prioriteta, posebice u pregovorima s Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Fedracijom.

Priopćeno je to nakon što se zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao u četvrtak u Ženevi s generalnim direktorom WTO-a Robertom Azevedom.

Brkić je, kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, zahvalio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i generalnom direktoru Azevedi na podršci tijekom procesa pristupanja Bosne i Hercegovine toj organizaciji.

Istaknuo je uvjerenje da će uz nastavak potpore WTO-a i država s kojima BiH vodi bilateralne pregovore o pristupu tržištu, BiH uspjeti postati punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će biti održana od 10. do 13. prosinca ove godine u Buenos Airesu u Argentini.

Također je obavijestio o intenzivnim aktivnostima koje BiH poduzima s tim ciljem, te informirao da bi ubrzo trebala biti završena i zadnja obveza iz Zakonodavnog akcijskog plana pristupanja WTO-u, usvajanjem amandmana na Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije BiH.

Također bilateralni pregovori s Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom oko određenih tarifnih kvota su ponovno intenzivirani na osnovu izmijenjenih bilateralnih ponuda koje je BiH uputila u ožujku ove godine.

Naglasio je da je članstvo u WTO-u oduvijek bilo među prioritetima vanjske politike BiH i sastavni dio ukupnih strateških ciljeva za postizanje ekonomske stabilnosti i unapređenja integracionih procesa u regiji. Istaknuo je spremnost BiH da iskoristi pozitivni momentum u pogledu europskih integracija kako bi se ubrzao i prijem u članstvo u WTO. Dodao je da je BiH spremna intenzivirati aktivnosti i dovršiti pristupni proces, uz nastavak potpore WTO-a, osobito u bilateralnim pregovorima o pristupu tržištu s Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom, kako bi preostala otvorena pitanja bila riješena u najkraćem mogućem roku.

Generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azeveda je zahvalio na posjeti zamjenika ministra Brkića, te potvrdio da WTO ima interes za što skorije okončanje pristupnog procesa BiH. Iskazao je zadovoljstvo aktivnostima u BiH na ispunjavanju preostalih uvjeta za stjecanje članstva, kao i zbog napretka u procesu regionalnih integracija, koje WTO podržava.

Naglasio je kako BiH može u potpunosti računati na podršku WTO i u narednoj fazi pregovora u cilju što skorijeg stjecanja članstva u WTO.

Sastanku je prisustvovala i stalna predstavnica BiH pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi veleposlanica Lucija Ljubić, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close