Ako izgubi spor

BiH će Slovencima morati platiti 758 milijuna eura

Gospodarstvo / Flash | 02. 05. 2016. u 13:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenačka kompanija ''Elektrogospodarstvo'' pokrenula je arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu koji je pri Svjetskoj banci sa zahtjevom da joj BiH isplati odštetu u iznosu od 758 milijuna eura.

U tužbi se pozivaju na ugovor iz 1981. godine o svom investiranju u izgradnju termoelektrane Ugljevik po kojem se Sloveniji mora isporučivati jedna trećina električne energije iz te ''tvornice struje''.

Isporuka je bila redovita sve do 1991. godine kada je prekinuta prvo zbog pada dalekovoda u toj državi, a onda rata u Bosni i Hercegovini, piše Slobodna Bosna.

Vlada Slovenija dala je 2010. godine odobrenje ''Elektrogospodarstvu'' da tuži Bosnu i Hercegovinu, a postupak arbitraže u Washingtonu formalno-pravno počeo je 30. listopada prošle godine. Pokušaji bh. strane da se sa Slovencima postigne dogovor i riješi problem nisu uspjeli.

Da se radi o izuzetno skupom postupku, potvrđuje i to što je BiH u rujnu prošle godine morala uplatiti avans u iznosu od 150.000 dolara za troškove za šest mjeseci kako ne bi izgubila spor.

Pravobraniteljstvo BiH stoji na stanovištu da ugovor sa Slovenijom potpisan 1981. godine nije bio međudržavnog karaktera nego se radilo o takozvanom samoupravnom sporazumu.

Također, navode da je termoelektrana ''Ugljevik'' akcijsko društvo koje nije u vlasništvu države BiH nego u većinskom vlasništvu Republike Srpske, ali i da je slovenačka kompanija akcionarsko društvo, pa ne može tužiti našu državu.

Vlasti Republike Srpske zauzele su stav da taj entitet nema nikakvih obaveza i da je sve na državi.
Procjenjuje se da bi ovaj spor mogao biti okončan do kraja godine.

Kopirati
Drag cursor here to close