Moderno, moderno

BiH će poboljšati statistiku

Upitnik sadrži osnovna pitanja o osobama i statusu objekta prema nastanjenosti, a ažuriranje se radi kvartalno i predviđeno je u trajanju od ukupno tri godine…
Gospodarstvo / Flash | 01. 12. 2020. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za statistiku BiH od danas počinje provođenje šestog kruga ažuriranja glavnog okvira uzorka s krajnjim ciljem da se poveća obujam i kvaliteta statističkih podataka u zemlji, kao i njihovo dalje usklađivanje s EU standardima.

Ažuriranje će se vršiti popisivanjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definiranoj metodologiji, uključujući upitnik, koju su pripremile sve tri statističke institucije u BiH, priopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Upitnik sadrži osnovna pitanja o osobama i statusu objekta prema nastanjenosti, a ažuriranje se radi kvartalno i predviđeno je u trajanju od ukupno tri godine s već definiranom strukturom i brojem popisnih krugova.

Svrha ove aktivnosti je da se dobije novi statistički okvir uzorka za istraživanja bazirana na domaćinstvima, što će omogućiti složenije šeme odabira uzoraka koje su karakteristične za kontinuirana istraživanja.

"Istraživanja zasnovana na uzorku jedna su od glavnih aktivnosti statističkih institucija u BiH i njihov broj se stalno povećava. Nedostatak odgovarajućeg okvira uzorka direktno se odražava na kvalitetu odabira uzorka i kvalitetu rezultata istraživanja, te je ažurirani okvir uzorka preduvjet za kvalitetniji rad statističkih institucija u zemlji", pojasnili su iz Agencije.

U priopćenju se navodi da će ažuriranje okvira uzorka osigurati visoku kvalitetu statističkih podataka i pružiti osnovu za prikupljanje i diseminaciju vrijednih, usporedivih, pouzdanih i točnih podataka i statistika potrebnih za planiranje kratkoročnih i dugoročnih socijalno-ekonomskih razvojnih strategija i praćenje procesa reforme u BiH, te omogućiti ubrzanje procesa usklađivanja s EU standardima u statistici.

Ažuriranje će provoditi obučeni anketari i kontrolori koji će sa sobom imati odgovarajuće akreditacije.

Radi zaštite zdravlja anketara i ispitanika, anketari će se pridržavati svih preporučenih epidemioloških mjera, prvenstveno obveznog nošenja zaštitnih maski i preporučene fizičke distance.

"Zbog značaja ove aktivnosti, Agencija poziva stanovništvo na aktivnu saradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i jamči da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo u statističke svrhe", naglašava se u priopćenju Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close