Odobren novac

BiH će kupiti zgrade za smještaj Veleposlanstva u Zagrebu i Beogradu

Gospodarstvo / Flash | 24. 08. 2016. u 13:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, donijelo je Odluku o kupovini objekta za potrebe Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Beogradu i Odluku o kupovini objekta za potrebe Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Zagrebu.

Odlukama su odobrene kupovine objekta na adresi Generala Anrija 37, u Beogradu, površine 340,25 metara kvadratnih po cijeni od 1.545.105,70 KM, odnosno objekta na adresi Pantovčak 162A, u Zagrebu, površine 428 metara kvadratnih, po cijeni od 1.320.185,25 KM.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak ovlašten je za potpisivanje ugovora o kupovini objekata.

Za realizaciju ovih odluka financijska sredstva osigurana su u proračunu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Prethodno je Vijeće ministara razmotrilo i usvojilo Informaciju o provedenim procedurama i realiziranim zadacima Komisije za kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine u Beogradu i Zagrebu, te Izvještaj s prijedlogom najpovoljnijih ponuda za kupovinu objekata.

Podrška Projektu modernizacije cesta

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o zajmu (Projekt modernizacije cestovnog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Ovaj projekt obuhvatit će rehabilitaciju i modernizaciju magistralnih cesta i objekata s ciljem unapređenja nivoa usluga i sigurnosti prometa u Federaciji BiH, kao i poboljšanje upravljanja magistralnom cestovnom mrežom u Federaciji BiH, s posebnim fokusom na financijsku održivost investicija, otpornost na klimatske promjene i sigurnost prometa.

Iznos zajma je 58 milijuna eura, s alokacijom na Federaciju BiH.

Predlagač, Ministarstvo financija i trezora BiH, dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Odobrena rekonstrukcija objekta za smještaj Tužiteljstva BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta ''Rekonstrukcija objekta i nadogradnja kata za smještaj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine''.

Projekt u vrijednosti od 3.780.000 KM uključuje izradu projektne dokumentacije, rekonstrukciju i nadogradnju objekta u Sarajevu, Ulica Kraljice Jelene 88, i bit će uvršten u program višegodišnjih projekata.

Donošenjem ove odluke neće doći do izdvajanja većeg iznosa sredstava u okviru proračuna institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, jer će se u ovu svrhu koristiti već sredstva odobrena Odlukom o odobravanju ''Projekta rekonstrukcije objekta koji trenutno koristi Specijalna policija Federacije BiH u svrhu izmještanja Tužiteljstva BiH''.

Usvojena Informacija o Erasmus+ programu

Vijeće ministara usvojilo je Informaciju Ministarstva civilnih poslova BiH o sudjelovanju BiH u Erasmus plus programu, u dijelu koji se odnosi na obrazovanje.

Zadužene su institucije BiH da u proračunu planiraju godišnje financijske doprinose za nastavak sudjelovanja BiH u ovom programu. Nadležne obrazovne vlasti i agencije za obrazovanje u BiH zadužene su da osiguraju neophodne ljudske i druge resurse potrebne za provođenje aktivnosti i obaveza predviđenih Erasmus plus programom. Ministarstvo civilnih poslova će osigurati ljudske i druge resurse potrebne za puno provođenje Programa.

Program Erasmus plus usmjeren je ka jačanju znanja i vještina te zapošljavanja europskih građana, kao i unapređenju i modernizaciji sustava obrazovanja, obuke i mladih. Ovaj program obuhvaća sve europske i međunarodne programe, mreže, platforme i inicijative Europske unije u području obrazovanja, obuke, mladih i sporta.

Institucije iz BiH trenutno sudjeluju u osam Erasmus plus projekata, među kojima su Razvoj nastavnih planova i programa za zajedničke master studije u oblasti europskih političkih znanosti, Jačanje istraživačkog potencijala, Jačanje internacionalizacije u visokom obrazovanju u BiH, Modernizacija obrazovanja u oblasti geodezije na Zapadnom Balkanu i drugi. Ukupna vrijednost projekata je 7.103.959,00 eura, a sredstva koja će povući institucije iz BiH iznose 2.255.242,50 eura.

Suglasnost za glasanje državljana Mađarske i Hrvatske u BiH

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost za organiziranje glasanja državljana Mađarske i Republike Hrvatske na teritoriji BiH.

Glasanje za državne izbore državljana Mađarske na teritoriji BiH održat će se 2.10.2016. godine, od 09.00 do 16.00 sati, u prostorijama Veleposlanstva Mađarske u Sarajevu. Za parlamentarne izbore u Republici Hrvatskoj glasanje će biti organizirano 10. i 11. rujna 2016. godine, u terminu od 07.00 do 19.00 sati, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu te generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Mostaru, Banja Luci i Tuzli, priopćeno je iz Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close