16 i 18 posto

BiH bilježi pad izvoza i uvoza

Bosna i Hercegovina je u tekućoj godini zadržala jednake partnere u svom omjeru, a to su Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, Italija, Austrija i Turska,.
Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2020. u 12:53 Bljesak.info
BiH - Pad izvoza za 16 posto i pad uvoza za 18 posto

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina za prvih 5 mjeseci 2020. u odnosu na isto razdoblje 2019. bilježi pad izvoza za 16 posto i pad uvoza za 18 posto. Istaknuto je to na online seminaru “Mogućnosti za rast u BiH u vremenu Covid-19”. Organizatori su Vanjskotrgovinska komora BiH i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj.

Bosna i Hercegovina je u tekućoj godini zadržala jednake partnere u svom omjeru, a to su Hrvatska, Srbija, Njemačka, Slovenija, Italija, Austrija i Turska, poručuju iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Analizirajući stanje gospodarstva u tijeku i nakon restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa, ističu da je turizam najpogođeniji, te prijeevoz putnika. Recesija nije nastala zbog smanjenja izvoza nego zbog poduzetih mjera.

“Uzeli smo analitiku za samo tri mjeseca Covidom-19, znači za 3,4 i 5 mjesec 2020 u odnosu na isti period 2019  godine gdje je taj pad još drastičniji. U tom kontekstu pad našeg izvoza je za 25 posto a pad uvoza za 28 posto”, govori Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Bosna i Hercegovina mora jačati automobilsku, strojarsku industriju i firme za obradu metala kako bi bila konkurentnija na globalnoj razini. Ključni faktor za to su kvalitetna obuka i stručni kadar, kažu poduzetnici. Upozoravaju na nefunkcioniranje sustava kako prije tako i poslije pandemije.

Selma Bradarić, Medena Commerce d.o.o. Tešanj objašnjava: “Imamo pad prometa od nekih 40 posto na mjesečnoj razini. U narednih nekoliko mjeseci predviđamo da će doći do viška proizvodnih kapaciteta”.

Podrška države je bila spora, mala i kratkoročna.

“Ne postoji neko instant rješenje koje bi se moglo primjeniti. To je dugotrajan proces i važno je da imamo interakciju između realnog i javnog sektora i da imamo uvid u probleme sektora”, govori Tajana Bambarez, iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Neke grane gospodarstva poput prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini u vrijeme pandemije su zabilježile porast u izvozu. Samo izvoz mesa u Srbiju,Crnu Goru i Tursku je bio veći u prvom kvartalu ove godine skoro 70 posto u odnosu na prošlu godinu, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close