Bacanje hrane

BiH bi trebala ukinuti PDV na doniranu robu

Gospodarstvo / Flash | 09. 08. 2016. u 10:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Europi je 125 milijuna ljudi suočeno s prijetnjom od siromaštva. Svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo, dok ih 16 milijuna oskudijeva u kvalitetnoj hrani.

Procjena je da se u Hrvatskoj godišnje baci 400.000 tona hrane, što iznosi oko 70 do 90 kilograma bačene hrane po stanovniku. Pretpostavka je da se u BiH baca nešto manje hrane, ali se ipak hrana baca.

Europski parlamentarci sada se zalažu da trgovački lanci neprodanu jestivu hranu daju dobrotvornim organizacijama. Neke države već su poduzele mjere za poticanje doniranja neprodane hrane.

Među njima je i Hrvatska u kojoj je krajem prošle godine ukinut PDV na donaciju hrane čime je omogućeno da se hrana donira dobrotvornim organizacijama koje će je dostaviti onima kojima je ona najpotrebnija.

Ovo zakonsko rješenje doprinijelo je tome da trgovački lanci svu robu koja je pred istek roka sada doniraju humanitarnim organizacijama. Takva hrana ide u javne kuhinje, gdje se odmah priprema i dijeli siromašnim.

To ne samo da pomaže socijalnougroženim obiteljima, već olakšava i trgovačkim lancima, jer bi morali platiti PDV na robu sa isteklim rokom, iako je ne mogu prodati.

U slučaju doniranja hrane, država ih oslobađa PDV-a za tu robu.

Prema istraživanjima Europske komisije godišnje se u EU baca više od 88 milijuna tona hrane, a povezani troškovi iznose oko 143 milijarde eura, prenosi Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close