Reforme ili?

Bez dogovora o novom zaduženju, gdje je 'zapelo'?

''Po mom mišljenju, osnovni razlog zašto nije došlo do dogovora je nespremnost Republike Srpske da prihvati zahtjev koji je postavio MMF. To nisu ni reformski zahtjevi, to su više zahtjevi tehničke prirode, kako ja vidim.''
Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2020. u 08:15 BHRT
Bez dogovora o novom zaduženju

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovor s vlastima u Bosni i Hercegovini o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom još nije postignut zbog nedostatka koncenzusa o reformama koje bi trebalo da budu dio programa, priopćili su iz MMF-a. Da li su u pitanju politički nastupi ili potrebne reforme?

Pregovori o kreditnom aranžmanu od milijardu i pol maraka, namijenjenom za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa i potporu proračunima, vođeni su od 19. listopada do 18. studenoga. Dogovor nije postignut zbog nedostatka koncenzusa u svezi s reformama koje bi trebale biti dio programa.

''Razgovori o novom programu, kojim će biti pružena potpora bosanskohercegovačkoj ekonomiji, su napredovali. Međutim, potrebni su daljnji razgovori o određenim reformama koje bi ojačale potencijal Bosne i Hercegovine za razvoj unapređenja njezinog ekonomskog upravljanja, integriranja ekonomije i poboljšanja financijske stabilnosti'', priopćili su iz Misije MMF-a u BiH.

Svaki aranžaman s MMF-om podrazumijeva i određeni set reformi, od kojih neke predstavljaju i obveze za institucije na razini BiH, ali je sada odluka bila na entitetima.

''Tijekom pregovora izrazio sam spremnost da BiH prihvati aranžman s MMF-om, ali predstavnici entiteta su ti koji, sukladno svojim ustavnim nadležnostima, odlučuju što je za njih prihvatljivo, a što ne, i zato ne komentiram ničije odluke ni postupke u Fiskalnom vijeću BiH. Što se tiče Ministarstva financija i trezora BiH i mene osobno, uvijek sam spreman na kompromis koji počiva na Ustavu i zakonima, ali treba znati kako sam samo jedan od šest članova Fiskalnog vijeća i kako imam jasan djelokrug svoga rada sukladno zakonskim nadležnostima'', izjavio je Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje smatra kako su zahtjevi MMF-a opravdani te da se radi o političkim nastupima.

''Po mom mišljenju, osnovni razlog zašto nije došlo do dogovora je nespremnost Republike Srpske da prihvati zahtjev koji je postavio MMF. To nisu ni reformski zahtjevi, to su više zahtjevi tehničke prirode, kako ja vidim. Uspostava jedinstvenog registra računa, nema ništa sporno u tome. Očito to RS vidi kao oduzimanje ingerencija'', rekao je Šunje.

Bivši ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović smatra kako je neusvajanje aranžmana s MMF-om potvrda nefunkcioniranja Vijeća ministara te da će se uskoro steći uvjeti za opoziv ovoga saziva.

''Mislim da bi za građane bilo najbolje da vide što je to u Pismu namjere s MMF-om. To zna očito samo nekoliko ljudi. Ako se krije, znači ima razlog zašto se krije. Ako je sve u redu s MMF-om i daje nam tek tako taj novac po niskoj kamatnoj stopi, onda bi trebalo da taj dokument imamo na uvid. Međutim, nemamo'', kazao je Šarović.

Ako domaće vlasti postignu dogovor, iz MMF-a kažu kako će osigurati novac za potporu zdravstvenom sustavu, za subvencioniranje plaća i pomoć nezaposlenima, te proširenje kreditiranja banaka prema tvrtkama kojima je to potrebno.

Kopirati
Drag cursor here to close