Ostaje isto ...

Biden neće odmah ukinuti tarife Kini

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da neće odmah ukinuti tarife koje je uveo predsjednik Donald Trump za brojne uvozne robe iz Kine
Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2020. u 18:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Agencije / Ništa od ukidanja tarifa ...

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu da neće odmah ukinuti tarife koje je uveo predsjednik Donald Trump za brojne uvozne robe iz Kine niti će kršiti Trumpov prvobitni trgovinski sporazum s Pekingom.

Biden tvrdi kako želi da maksimalno ojača sredstva koja su mu na raspolaganju u budućim razgovorima s američkim geopolitičkim suparnikom.

U razgovoru s kolumnistom New York Timesa Thomasom Friedmanom, Biden je izjavio: "Neću donositi nikakve ishitrene poteze, i isto se odnosi na tarife. Neću prejudicirati svoje opcije“, navodi se u Friedmanovoj kolumni objavljenoj u srijedu.

U Trumpovoj eri, SAD i Kina bili su sudionici godinu dana dugog trgovinskog rata od postizanja trgovinskog sporazuma u siječnju.

Iako su se neke industrijske grane okoristile Trumpovom protrekcionističkom politikom, nju su kritirirali i poslovna zajednica i ekonomski eksperti – dok je većina troškova od tarifa pala na američke tvrtke i potrošače, prenosi AP.

Biden je kazao Friedmanu da će njegovi prvi prioriteti nakon siječanjskog polaganja prisege biti obnova odnosa s američkim saveznicima i jačanje njegove pregovaračke pozicije s Kinom.

Biden tvrdi da je od ključnog značaja u razgovorima s Kinom "poluga moći, ali mi to još ne posjedujemo“, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close