Zastupnici

BHRT – Sve učiniti da pacijent dužan 6 milijuna preživi

Gospodarstvo / Flash | 31. 05. 2017. u 13:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon stanke u zasjedanju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zastupnici su nastavili raspravu o financijskom revizorskom izvještaju za Bosanskohercegovačku radioteleviziju (BHRT), a Ured za reviziju bh. institucija na rad te medijske kuće dao je mišljenje s rezervom.

Nekoliko zastupnika u okviru rasprave o tom pitanju podsjećalo je da je u zakonodavnoj proceduri bilo nekoliko prijedloga za rješenja pitanja stabilnog financiranja RTV sustava, ali da niti jedan nije imao dovoljnu podršku zastupnika te se rok za naplatu RTV pretplate putem telekom operatera samo produžavao.

Zastupnik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović pozvao je da se utvrdi koliko to građani (ne)plaćaju RTV pretplatu što je zakonska obveza, dodajući da je BiH rijetka zemlja u kojoj se za govornicom državnog parlamenta može pozvati na neplaćanje RTV pretplate odnosno nepoštovanje zakona.

''To kažemo mi koji smo se zakleli na legitimnost i legalnost zakona, mi pozivamo na nepoštovanje zakona'', naglasio je Backović.

Predsjednik Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić smatra da je materijal Ureda za reviziju bh. institucija kvalitetan, ali da donosi zabrinjavajuće činjenice posebno jer je dug BHRT-a šest milijuna KM, a smatra i da je nedosljedna primjena zakona doprinijela takvom stanju.

SBB će stoga ponuditi zaključak koji propisuje da se unutarnje obaveze, koje nisu samo financijske prirode, ispoštuju prema nalazima koji su evidentirani u revizorskom izvještaju.

Zastupnica Demokratske fronte (DF) Hanka Vajzović također je upozorila da je zakonska obveza plaćanje RTV pretplate, dodajući da se to ne može vezati za to sviđa li se nekome ili ne program koji te televizije emitiraju.

''Trebamo uložiti maksimalan trud i volju da 'pacijent preživi', da premostimo naplatu RTV pretplate, da riješimo financijski opstanak i onda pokušati riješiti evidentirane probleme. Javni emiteri ne samo da su potrebni nego nikako ne smijemo sebi dozvoliti prijetnju njihovoga gašenja'', stav je Vajzović.

Nakon okončane raspare o revizorskom izvještaju uslijedila je rasprava o izvještaju o radu i poslovanju BHRT-a koji je pripremio Upravni odbor te medijske kuće za prošlu godinu u okviru koje je zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Predrag Kožul najavio da će njegova stranka uskoro ponuditi prijedlog zakona kojim će se pokušati sustavno riješiti pitanje javnog RTV sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close