Hoće li preživjeti?

BHRT na rubu bankrota

Gospodarstvo / Flash | 13. 06. 2017. u 09:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Udruženja BH novinari, uz podršku relevantnih međunarodnih institucija, u Sarajevu je danas počela dvodnevna konferencija "Nacionalni radiotelevizijski servis u BiH", koja je okupila veliki broj relevantnih osoba koji će pokušati naći rješenje za opstanak javnog servisa u BiH, javlja agencija agencija Anadolija. 

Generalni direktor BHRT Belmin Karamehmedović istakao je da je konferencija "posljednji poziv za spas javnog radiotelevizijskog servisa BiH".

"Pretpostavljam da svi manje više znate da je situacija u BHRT-u, posebno u zadnjih par mjesec, zbog nedostatka financijskih sredstava, jer nije osiguran adekvatan način stabilnog financiranja, više nego kritična i s obzirom na to da već krajem ovog mjeseca imamo najave da jedan od preostala dva dominantna telekoma koji kako tako prikuplja taksu, a to je m:tel prestaje s tom praksom. Definitivno su sva zvona za uzbunu upaljena i ova konferencija je zaista posljednji poziv domaćim predstavnicima vlasti da nešto učine kako BiH ne bi postala jedina država u Europi koja nema svoj javni servis", rekao je Karamehmedović.

Konferencija je otvorena pozdravnim govorima i u tom dijelu su upućene jasne poruke, a Karamehmedović očekuje da će do sutra biti donijeti kvalitetni zaključci, prijedlozi i upute onima koji trebaju riješiti problem stabilnog financiranja ovog javnog servisa.

Ingrid Deltenre, generalna direktorica EBU-a, istaknula je kako je veoma važno govoriti o medijima u BiH, jer su bitni kako za društvo tako i za demokraciju i ekonomiju zemlje.

"Isto su bitni kao i ostali sektori u društvu - bolnice, škole, ceste, kompletna infrastruktura. Mediji imaju jednako važnu ulogu. U većini zemalja postoji dualni sustav u kome imate sustav privatnih i javnih medija. Javni mediji imaju snažniju ulogu kada je u pitanju društvo jer pružaju ne samo informacije, već trebaju da služe stvaranju jedinstva i osjećaja zajedništva u danoj zemlji, u danom društvu, istovremeno pružajući i informacije i edukaciju i zabavu", rekla je Deltenre.

Ocijenila je da u BiH takav dualni sustav ne funkcionira na ispravan način.

"Nismo ovdje da govorimo kako i što da radite, već da s vama razmijenimo neke svoje ideje, iskustva i prakse. Mi zapravo sa sobom nosimo jedan apel koji upućujemo vlastima, vladi, a posebno parlamentima da osigura slobodno i kvalitetno funkcioniranje javnih medija u BiH", poručila je Deltenre.

Istaknula je da je neophodna hitna reforma javnog sustava u BiH i da bi cjelokupno društvo i svi mediji trebali raditi na tome.

"Apeliramo na političare, a prvenstveno na parlament da osigura sustav financiranja ove kuće i da BHRT zaista bude javni medij u službi javnosti u skladu sa svim onim što EU smatra svojim osnovnim standardima", poručila je Deltenre.

Patrick Pennicks, voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe, svoje obraćanje na konferenciji je započeo riječima "ovo su dramatična vremena" u kojima, kako je kazao, sarkazmu više nema mjesta.

Istaknuo je da su osnovni principi na kojima se zasniva rad Vijeća Europe principi zaštite ljudskih prava, slobode izražavanja, zaštite rada novinara i medija.

"U vrijeme populizma i lažnih vijesti potrebno je da se čuje glas koji je neovisan, potpuno slobodan od bilo kakvog uplitanja i uticaja vlasti. Moramo biti u stanju ustati i govoriti istinu slobodno", rekao je Pennicks.

Istaknuo je da se glas javnosti mora čuti, one koja predstavlja i manjine i većine te da mora postojati sloboda izražavanja svih različitosti koje moraju biti i u ovom sektoru javnog emitiranja.

"BHRT je na rubu bankrota, bit će to prvi slučaj javnog emitera u Europi da se nađe u ovoj situaciji. BHRT ima pravo da kao takav ostane, ne samo radi prava, već zato što treba da omogući javno emitiranje koje je nepristrano i slobodno u svakom pogledu. Prazne riječi više ne mogu pomoći ono to nam je potrebno je djelovanje", poručio je Pennicks.

Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine, kazao je da bi više volio da je ova konferencija obilježena time kako je spašen javni servis.

“Ovo je trenutak kada se više ne možemo vratiti nazad. Opredjeljenje našeg ministarstva je jasno od samog početka. Mi smo partner BHRT-u i u potpunosti se stavljamo na raspolaganje i budite uvjereni da se ovo ministarstvo pitalo da možemo predložiti neka rješenja, ona bi već odavno bila na stolu. Očekujemo od odbora sustava da će što prije početi sa revizijom postojećeg zakona. Ovo ministarstvo je donijelo određene odluke kojima je financijski data podrška javnom servisu, ali to je samo gašenje požara. Promjena zakona, donošenje rješenja kojima će se stabilizirati naplata RTV pretplate je jedini mogući način da se riješi problem”, rekao je Jusko.

Konferenciji prisustvuju predstavnici parlamenata, vlada, predstavnici međunarodnih organizacija, institucija i ambasada, kao i eksperti koji će razgovarati o mogućim rješenjima krize i o adekvatnoj primjeni standarda Vijeća Europe i Europske unije.

Konferencija se održava u zgradi BHRT-a, a organizirana je u suradnji s EBU (European Broadcasting Union), Vijećem Evrope, OSCE-om, Europskom federacijom novinara (EFJ) i Medijskom organizacijom jugoistočne Europe (SEEMO).

Kopirati
Drag cursor here to close