Dedić

Bh. poljoprivreda jednostavno nije konkurentna

Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2017. u 11:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i projektom FARMA II organiziralo je danas u Sarajevu Javnu raspravu o Nacrtu strateškog plana ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine 2018-2021.

Ukazujući na važnost tog dokumenta federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić poručio je da ''moramo biti svjesni da je u ovom trenutku jedan od glavnih problema naše poljoprivrede ogroman trgovinski deficit''.

''Duplo više uvozimo nego izvozimo. Naša poljoprivreda jednostavno nije konkurentna, a moramo imati na umu da konkurencija u poljoprivredi postaje sve veća kako napreduje proces približavanja BiH Europskoj uniji'', kazao je Dedić.

Krivac za takvo stanje, po njegovom mišljenju, su nedovoljna ulaganja, ali i njihova nepovoljna struktura s obzirom na to da je većina novca namijenjena za intervencije u tržište, odnosno poticaje.

''Godinama nedovoljno ulažemo u promjene u strukturi poljoprivredne proizvodnje, dakle u modernizaciju gazdinstava i njihovo prilagođivanje potrebama tržišta. Za ostalim zemljama regije zaostajemo po pitanju infrastrukture, opreme i mehanizacije, da ne govorim o ulaganjima u marketing, zaštitu okoliša i razvoj poduzetništva. Strateški plan ruralnog razvoja BiH treba da tu situaciju promjeni'', ističe Dedić.

Usvajanje strateškog plana ruralnog razvoja je preduvjet za dobivanje pristupa fondu Europske unije IPA II namijenjenom upravo za strukturne promjene. Hrvatska je u pretpristupnom periodu u okviru IPA I iskoristila oko 900 milijuna iz sredstava Unije za modernizaciju poljoprivrede.

Prema izračunima, BiH bi mogla imati na raspolaganju sličan iznos i barem dio njega deblokirat će strateški plan.

''Naravno u ruralnom razvoju radi se o puno više nego o samom povećanju konkurentnosti. Ruralni razvoj obuhvaća i poboljšanje kvaliteta života na selu. Strateški plan stavlja naglasak na mlade ljude koji traže perspektivu u ruralnim područjima. Želimo da shvate da naša poljoprivreda pruža brojne mogućnosti razvoja i da, uz malo više vizije, možemo od nje napraviti jedan od bitnih faktora povećanja zaposlenosti i privrednog rasta naše zemlje'', zaključio je Dedić.

Kopirati
Drag cursor here to close