Ako žele putovati

Bh. građani vize za Argentinu, Tajland ili Barbados moraju tražiti u inozemstvu

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2016. u 09:00 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentina, Barbados i Tajland su među brojnim zemljama koje nemaju svoja diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini, zbog čega bh. građani moraju odlaziti u zemlje u okruženju da bi dobili vize ukoliko žele putovati u ove države.

Iz Konzularnog odjela Veleposlanstva Argentine u Budimpešti naveli su dokumente potrebne građanima BiH da bi aplicirali za turističku vizu za Argentinu. To su važeća putovnica, ispunjen i potpisan zahtjev za izdavanje vize koji se može dobiti u Veleposlanstvu, dvije novije fotografije, kopija rezervacije povratne avionske karte, dokaz o migrantskom statusu aplikanta (u slučaju da nije građanin BiH) te dokaz o financiranju aplikanta tijekom posjete Argentini.

Također, aplikant bi trebao podnijeti izvještaje o stanju na kreditnoj kartici ili izvještaj s bankovnog računa za posljednjih šest mjeseci (originali dokumenata ovjerenih u banci).

Kako su za Fenu kazali iz ovog veleposlanstva preporučuje se i podnošenje dokumentacije o nekretninama/mirovini.

Potrebno uplatiti 50 dolara

Osim navedenog, potrebna je i hotelska rezervacija (plaćena kreditnom karticom aplikanta) ili original pozivnog pisma ukoliko je aplikanta pozvao član porodice ili prijatelj iz Argentine te original potvrde o zaposlenju ili ugovor o radu s potpisom poslodavca, ovjeren kod notara, kao raspored turističkih destinacija koje će biti posjećene.

U slučaju da je aplikant student, potrebno je dostaviti dopis sveučilišta kojim se potvrđuje da studira na tom sveučilištu.

Za vizu je potrebno uplatiti 50 američkih dolara, a svi dokumenti trebaju biti skenirani i proslijeđeni Veleposlanstvu e-mailom.

Daljnja procedura zahtijeva zakazivanje sastanka u Veleposlanstvu, a nakon što dokumentacija bude provjerena, aplikant na ovaj sastanak treba osobno donijeti originalnu dokumentaciju.

Nakon razgovora, službenik Konzularnog odjela Veleposlanstva obavijestit će aplikanta da li je njegov zahtjev za vizu odobren. U slučaju da jeste, viza će biti izdata nakon što je novčana naknada za vizu uplaćena u lokalnoj banci.

Putovanje na Barbados

Građani koji žele putovati na Barbados, turističku vizu mogu dobiti u Veleposlanstvu Barbadosa u Bruxellesu, a dokumenti koji su im potrebni, kako su kazali iz ovog Veleposlanstva, su važeća putovnica, popunjen zahtjev za izdavanje vize, potvrda o zaposlenju ili potvrda iz škole ili sveučilišta te jedna fotografija.

Iz Veleposlanstva Barbadosa za Fenu je pojašnjeno da je za aplikante koji su nastanjeni u državi koja nije zemlja njihovog rođenja, potreban dokaz o statusu u toj državi - radna, studentska ili boravišna dozvola.

Troškovi izdavanja turističke vize s jednim ulaskom u zemlju iznose 92 eura, pod uvjetom da Veleposlanstvo samo šalje putovnicu s vizom na adresu aplikanta, a ukoliko aplikant osobno preuzima putovnicu u Veleposlanstvu, cijena vize je 75 eura.

Prilikom plaćanja novčane naknade za vizu, aplikant je dužan dostaviti Veleposlanstvu svu potrebnu dokumentaciju, što može učiniti putem neke od kurirskih kompanija. Za procesuiranje zahtjeva za izdavanje vize potrebna su tri tjedna od dana prijema dokumentacije u Veleposlanstvu.

Još jedna od zemalja koje nemaju svoje predstavništvo u BiH je Tajland te se viza za ovu zemlju može dobiti apliciranjem u Konzulatu Kraljevine Tajland u Zagrebu, a potrebna dokumentacija za turističku vizu podrazumijeva važeću putovnicu, fotokopiju prve stranice putovnice, kopiju rezervacije povratne avionske karte, fotografiju i popunjen zahtjev za izdavanje vize.

Aplikant dokumentaciju može donijeti osobno ili dostaviti putem neke od brojnih agencija koje pružaju ovu uslugu, rečeno je za Fenu iz ove ambasade u Zagrebu.

Troškovi izdavanja vize iznose 35 eura za jedan ulazak, za dva ulaska 70 eura, a za tri ulaska 105 eura, a vize se obično izdaju istog dana.

Kopirati
Drag cursor here to close