Želja za odmorom je jača

Bh. građani se ne plaše terorizma: Putovanja u Tursku ne otkazuju

Gospodarstvo / Flash | 01. 07. 2016. u 16:49 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usprkos hororu na najprometnijem turskom aerodromu "Ataturk" u Istanbulu, gdje su teroristi u utorak navečer ubili najmanje 43 ljudi, bh. građani koji su rezervirali odmor u nekom od ljetovališta na obalama Turske ne odustaju od putovanja, pišu Nezavisne.com

Turistički radnici ističu da strah kod građana postoji, ali da ih niko nije pozvao i rekao "otkažite moju rezervaciju".

Tunis i Egipat, gdje su teroristi također napadali, nisu toliko ni prisutni na popisu želja bh. turista, tako da ni tu nema pretjeranih oscilacija. Iz agencije "Unis Tours" Banja Luka naglašavaju da nemili događaj u Istanbulu nije uticao na potražnju za ljetovanjima u Turskoj, s tim što ona nije na nivou na kojem je bila prošle godine.

"Nitko od onih koji su uplatiti nije nam se obratio i rekao da želi otkazati. Oni koji su odlazili u Tursku nisu nam se žalili, odnosno nismo imali nikakvih pritužbi. Dakle, bilo je sve u redu", kaže Vanja Savić iz "Unis Toursa".

Bazirajući se na stanje u Turskoj, ona naglašava da je znaimanje naših turista opalo u odnosu na prošlu godinu, ali i pojašnjava da nije problem samo pojačana opasnost od terorizma.

"Prije svega, u pitanju je pad na turskom turističkom tržištu pošto im Rusi više ne dolaze, te su se hoteli masovno oslanjali na rusko tržište i mi smo sada zabrinuti za uslugu", pojašnjava Savić. Dodaje da je "tanka" potražnja za ljetovanjima u Tunisu i Egiptu, ali je, ipak, bilo onih koji su inzistirali da odu.

"Mada to nije masovno kao što je nekada bilo, trenutno imamo goste u Egiptu i sve je u redu", naglasila je Savić.

U Turističkoj agenciji "Ard Travel" Sarajevo potvrdili su da je potražnja za putovanjima u Tursku dobra, ali da je blago opala nakon nemilih događaja u Istanbulu. "Nitko od onih koji su već uplatili ljetovanje nije otkazao put, mada je bilo dvojbi. Što se tiče Egipta i Tunisa, ne nudimo ove godine putovanja za te države", rečeno je Turističkoj agenciji "Ard Travel".

U Putničkoj agenciji "Intour" Tuzla kažu da strah kod ljudi postoji, ali da niko nije otkazivao putovanja za Tursku. "Što se tiče Egipta i Tunisa, rjeđe nam se prijavljuju putnici koji žele tamo ići", kažu u ovoj tuzlanskoj agenciji.

Kopirati
Drag cursor here to close