okvirni zakon

BH-Gas: Uredba Vlade FBiH uređuje oblast plinskog gospodarstva u FBiH

Gospodarstvo / Flash | 21. 12. 2015. u 21:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kompanija BH-Gas priopćila je da posluje po važećoj Uredbi o organizaciji i regulaciji sektora plinskog gospodarstva, koja predstavlja jedini pozitivni zakonski propis vezan za plinsko gospodarstvo na teritoriji Federacije BiH.

Pojašnjavaju da su Članom 59. predmetne Uredbe za obavljanje poslova vezanih za snabdijevanje plinom potrošača u FBiH određeni gospodarsko društvo Energoinvest d.d. Sarajevo i BH-Gas d.o.o. Sarajevo, a članom 10. Uredbe za operatora transportnog sustava plina u FBiH određen je BH-Gas d.o.o. Sarajevo.

Naime, do donošenja zakona o plinu Bosne i Hercegovine koji bi trebao urediti i djelatnost prijevoz, u Federaciji BiH se važećom Uredbom do usaglašavanja s državnim nadležnostima, uređena je oblast plinskog gospodarstva na teritoriji Federacije BiH.

Također, naglašavaju da u ovom trenutku u skladu s dugogodišnjim međunarodnim ugovorima o kupovini (Gazprom Export iz Ruske Federacije) i ugovorima o prijevozu kroz Mađarsku i Srbiju, BH-Gas obavlja djelatnost i prijevoza i snabdijevanja Bosne i Hercegovine plinom.

''Sve aktivnosti inicirane u novije vrijeme, pa i inicijativa poduzeća GAS-RES d.o.o. Banja Luka o pristupu transportnom sustavu, najbolji je pokazatelj neophodnosti usvajanja regulative o plinu na državnom nivou, usvajanja okvirnog zakona o plinu na nivou BiH, odnosno, davanje određenih regulatornih nadležnosti tijelu na nivou BiH, a koji bi predstavljao i osnov za donošenje i međusobno usuglašavanje entitetskih pravnih propisa čime bi u konačnici bile stvorene pretpostavke za stvaranje jednakih uvjeta za sudjelovanje subjekata na tržištu BiH'' priopćeno je iz BH-Gasa.

Kopirati
Drag cursor here to close