Podrška

BH Gas podržao inicijativu: Smanjujemo cijenu plina za 15 posto

Gospodarstvo / Flash | 07. 01. 2016. u 11:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Uprava BH-Gas d.o.o. Sarajevo u cijelosti podržava inicijativu ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića za smanjenje cijene prirodnog plina za distributvne kompanije, a što smo prethodno i sami u praksi prikazali već dva puta u vrlo kratkom vremenu", navodi se iz ove kompanije.

Kao što je javnosti BiH poznato, BH-Gas je jedno od rijetkih javnih poduzeća koje je snizilo cijenu energenta u zadnjih 20 godina. Svojim radom i zalaganjem su dokazali da je moguće, u relativno kratkom roku, od višegodišnjeg gubitaša i firme dovedene pred stečaj stvoriti državnu kompaniju koja je u stanju biti u službi građana BiH.

Kroz aktivnosti provedene u prethodne dvije godine spašena su radna mjesta 45 uposlenika BH-Gasa, zaštićena je imovina Federacije BiH, osigurana stabilnost opskrbe BiH prirodnim plinom, te je dugogodišnji gubitaš postao jedna od rijetkih državnih kompanija koje posluju pozitivno i donosi profit FBiH.

Uspješnost poslovanja potvrđena je i usvajanjem izvještaja BH-Gasa za prethodnu godinu od strane zastupnika i poslanika Parlamenta Federacije BiH.

"Kao društveno odgovorno poduzeće želimo podržati inicijativu ministra Džindića i vlastitim primjerom podstaknuti i druge kompanije u lancu – KJKP Sarajevogas i Toplane Sarajevo da krenu istim putem, te da i krajnji korisnici, građani Sarajeva osjete benefite našeg dosadašnjeg truda i poteza koje smo povukli", navodi se dalje u priopćenju.

Nažalost prethodna smanjenja cijene plina nisu prema građanima imala efekta, budući da su popraćena povećanjem cijene grijanja za građane Sarajeva. U tom smislu očekuju i dalje punu podršku ministra Džindića kako bi se osigurala lančana reakcija snižavanja cijena od strane kompanija u vlasništvu županije.

Bitno je napomenuti da ova inicijativa mora biti stalna i kontinuirana, jer je ključno da se osigura redovno plaćanje dobavljačima i izbjegnu velika dugovanja i plaćanje penala po tom osnovu. Jedino tako može se osigurati da građani i veliki potrošači imaju dugoročni benefit od ove inicijative i da se u konačnici ne protumači kao populističko 'gašenje požara'.

"KJKP Sarajevogas na dan 07.01.2016. godine BH-Gasu za uredno isporučeni prirodni plin duguje 69.596.554,63 KM plus 15.795.511,15 KM obračunatih zakonskih zateznih kamata. Županijska poduzeća moraju konačno shvatiti da moraju platiti za potrošeni prirodni plin koji naplaćuju od građana Sarajeva.

Ovo je jako bitno, uzimajući u obzir činjenicu da smo suočeni sa mogučnošću da dođe do enormnog povećanja troškova transporta plina za europske zemlje, zbog rusko-ukrajinskog sukoba. Imajući u vidu sve navedeno Uprava BH-Gasa je spremna ponuditi najnižu cijenu prirodnog plina, bez ikakve zarade samo sa pokrivanjem troškova poslovanja kako bi u ovom izuzetno teškom vremenu pomogli građanima.

Također, ovim putem želimo podržati ministra Džindića da proširi inicijativu na sve ostale kompanije iz njegovog resora kako bismo zajedno učinili što je moguće više u interesu građana BiH", priopćeno je iz 'BH Gasa'.

Kopirati
Drag cursor here to close