Problemi

Bh. tvrtke bilježe gubitke zbog zatvorenih granica EU

Oko 50 radnika građevinskog poduzeća iz Bijeljine čeka radne vize za Njemačku. Ugovore su davno sklopili, ali radnike ne mogu poslati na izvršenje.
Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2020. u 08:20 Bljesak.info
Zbog pandemije koronavirusa poništeni termini za izdavanje viza

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još nema odluke EUropske unije o otvaranju vanjskih granica za građane država zapadnog Balkana i treće Zemlje. Na snazi su i dalje i mjere zabrane ulaska u Njemačku, a zbog pandemije koronavirusa, poništeni su termini za izdavanje viza. Firmama, koje rade na osnovu detašmana, konkretno u građevinskom sektoru, prijeti kolaps. Dok se čeka otvaranje Veleposlanstva Njemačke u Bosni i Hercegovini, gospodarstvenici i radnici zbrajaju štete.

Oko 50 radnika građevinskog poduzeća iz Bijeljine čeka radne vize za Njemačku. Ugovore su davno sklopili, ali radnike ne mogu poslati na izvršenje. Kako kaže direktor pouzeća, već postoji bojazan za gubitak pozicije na tržištu, do koje su, ističe, teško došli.

“Koliki su gubici teško je sada procijeniti. To ćemo morati tek na kraju sumirati, kad to sve skupa, podvuče se neka crta. Što se tiče vrijednosti poslova kreću se od dva do tri milijuna, koji će sigurno, u najmanju ruku, biti prepolovljeni ove godine”, objašnjava  Spasoja Albijanić, ravnatelj poduzeća iz Bijeljine

Reakciju nadležnih zatražile su i entitetske gospodarske komore. Između ostalog, upućena je inicijativa Predsjedništvu BiH, te Ministarstvu vanjskih poslova i Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Traže da se ispoštuje Međudržavni sporazum između Bosne i Hercegovine i Njemačke. A s obzirom na popuštanje restriktivnih mjera, očekuju otvaranje ureda za vize.

''Gospodarska komora RS se po ovom pitanju i obraćala Veleposlanstvo SR Njemačke s molbom za podršku i razumijevanje koje bi se, prije svega, ogledalo u davanju mogućnosti da detaširana gospodarska društva dostavljaju zahtjev za vize putem pošte sa svom neophodnom dokumentacijom u prilogu, što bi pojednostavilo kompletan proces'', govori Mile Petrović, tajnik Udruženja građevinarstva i IGM

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH objašnjava: “Bosna i Hercegovina može time izgubiti poziciju u funkcioniranju tog međudržavnog sporazuma koji svake godine osigurava 2 000 radnih mjesta. Ako se ne iskoriste dozvoljene kvote, budemo li imali pad od nekih 300 ili 400, to vam znači isto da ste vi u tijeku godine zatvorili tvornicu od 300 do 400 zaposlenih.”

Mjere zabrane ulaska u Njemačku trenutno važe do 30. lipnja, a one se odnose i na detaširane radnike, navodi se u odgovoru Veleposlanstva Njemačke u Sarajevu.

“… Iz navedenih razloga za ovu skupinu podnositelja se ne mogu predati zahtjevi za vizu ni prema uobičajenom postupku niti poštanskim putem. Veleposlanstvo će na svojoj internet stranici blagovremeno informirati ako se mjere ograničenja ulaska u Njemačku budu promijenile i kada će odjel za vize ponovo početi s radom sa strankama.”

A iz Ministarstva inostranih poslova BiH odgovorili su da su upućeni u ovaj problem. Za sada bez rješenja.

“Ministarstvo se obraćalo Veleposlanstvu SR Njemačke u Sarajevu i uputilo instrukciju našem Veleposlanstvu u Berlinu da u kontaktu  Ministarstvom vanjskih poslova Njemačke pokuša dobiti odgovor na ovaj problem. MVP BiH će nastaviti diplomatskim putem nalaziti načine da se situacija sa zastojem izdavanja detašmana riješi.”

Prihodi koje ostvare detaširana gospodarska društva u Bosni i Hercegovini premašuju 35 milijuna eura. Osamdeset posto tih sredstava po raznim osnovama slije se u budžet, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close