Donori

Bez podrške za dopune Zakona o sigurnosti prometa u BiH

''Hoće li u ovakvoj zemlji, gdje postoji strašna sumnja u sve i svakoga, netko posumnjati da mu je uzet organ u ne sasvim jasnoj situaciji, u ne sasvim čistim okolnostima'', pitala je Majkić.
Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2021. u 14:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici nije podržao dopune Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini koje su razmatrali po hitnom zakonodavnom postupku.

Predloženi zakon predviđao je da se u vozačku dozvolu upisuje informacija da je vozač suglasan da u slučaju smrti bude donor organa, ako osoba takvu izjavu potpiše prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje, zamjenu ili produženje roka važenja vozačke dozvole.

U takvim situacijama neće biti potrebna suglasnost srodnika za doniranje organa - precizirano je u predloženom zakonskom tekstu.

Zastupnica Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Dušanka Majkić (SNSD) kazala je da tako ozbiljno pitanje kao što je doniranje organa ne može biti uređeno Zakonom o sigurnosti prometa na putevima u BiH.

''Hoće li u ovakvoj zemlji, gdje postoji strašna sumnja u sve i svakoga, netko posumnjati da mu je uzet organ u ne sasvim jasnoj situaciji, u ne sasvim čistim okolnostima'', pitala je Majkić.

Govoreći o načelu sigurnosti, naglasila je potrebu da se takve stvari moraju raditi na sigurnom, pouzdanom mjestu, pod potpunom medicinskom zaštitom, a zbog tih zamjerki iznijela je stav da dopune zakona ne treba prihvatiti.

Zastupnik Kluba Srba u Domu naroda Sredoje Nović (SNSD) upozorio je da u BiH, za razliku od značajnog broja razvijenih demokratskih zemalja, trenutno nije predviđena mogućnost da se osobe izjasne da žele biti donori organa u slučaju smrti, ali je pitanje transplantacije uređeno propisima.

On naglašava da se to što delegati danas razmatraju nalazi u dva zakonska rješenja koja su već odavno na snazi u BiH. U Federaciji BiH to je pitanje regulirano Zakonom o transplantaciji organa i tkiva u cilju liječenja, dok je u Republici Srpskoj na snazi Zakon o transplantaciji ljudskih organa.

Zastupnica Kluba Hrvata Lidija Bradara (HDZ) smatra da je zakon u osnovi diskriminirajući postavljajući pitanje što će se dogoditi s osobama koje nemaju vozačku dozvolu i ne namjeravaju je imati.

Dodala je da se u Bosni i Hercegovini, bez obzira na transplantaciju organa, trebaju razvijati centri koji će se baviti tom humanom djelatnošću.

Nakon što Kolegij Doma naroda nije postigao suglasnost o Izvještaju o radu Pravobraniteljstva Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, zastupnici su ga također danas odbili.

Zastupnici nisu usvojili ni Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Digitalizacija TV signala u BiH", dok je podršku dobio Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Planiranje i provođenje obuka zaposlenih u institucijama BiH".

Dom naroda nije usvojio Izvještaj o pregledanom stanju financijskog poslovanja političkih stranaka u 2018. godini, čiji je podnositelj Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close