Radno u Mostaru

Bešlić u obilasku radova ispred Kosače

Gospodarstvo / Flash | 30. 03. 2017. u 07:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić sa suradnicima obišao je jučer poslijepodne gradilište ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače gdje se odvijaju radovi na uređenju partera, zelenih površine i pješačke staze te fontane i konačnog završetka spomenika hrvatskim braniteljima.

Predviđeno je da u sklopu rekonstrukcije budi zamijenjeni i oštećeni rubnjaci, a bit uklonjen i dio platana koji su u vrlo lošem stanju. Stručnjaci hortikulture izvršili su procjenu na način da se svi platani koji su zdrava ili izlječivi budu sačuvani, a ona stabla kojima je trulo korijenje bit će izvađena kao i stabla kojima nema lijeka trebaju biti uklonjena.

Zelenilo na parteru ispred Kosače zamišljeno je na način da se bazira na niskom zelenilu zimzelenom i četinarskom, a bit će zasađeno i ukrasnih trešanja kao i masline, zelene površine ostaju uglavnom u površini u kojoj su i bile, a planirano je i proširenje zelenih površina.

Nijedno stablo neće biti posječeno, a bit će izvršeno samo obrezivanje suhih grana koje su niske i koje smetaju. Zadržat će se i cvjetne površine oko spomenika kao što su i bile, samo u drugom obliku. Prostorom će prevladavati nisko zelenilo koje ne treba biti toliko veliko da se ne bi zaklonio pogled ni na objekt Kosače ni na spomenik. Bit će urađena i nova rasvjeta, koja će biti postavljena u zelenilu u grmovima, tako da će se time dobiti lijepi svjetlosni efekti.

Također će biti urađen i novi sustav navodnjavanja zelenila.Cijeli prostor ispred Kosače tako će dobiti potpuno novi izgled, parter popločan s tri vrste kamena, a radovi bi trebali biti okončani do konca travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close