Na vrijeme

Bešlić obišao deponiju: Grad ne može riješiti probleme

Sudionici današnjeg sastanka složili su se da je ovu suradnju potrebno još dublje intenzivirati.
Gospodarstvo / Flash | 24. 06. 2019. u 15:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Kako sam obećao predstavnicima mještana, došao sam kako bi potvrdili suradnju te zajedničkim naporom pokušali otkloniti postojeće probleme'', rekao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji se sa svojim najbližim suradnicima te djelatnicima Službe za inspekcijske poslove, sastao se s predstavnicima mještana u blizini deponije, kojom gospodari J.P. „Deponija“ Mostar.

Kako je priopćeno iz grada, mjesto sastanka bila je Mjesna zajednica Vrapčići gdje se ''na obostrano zadovoljstvo potvrdila suradnja te spremnost na rješavanje problema vezano za deponiju''.

Sudionici današnjeg sastanka složili su se da je ovu suradnju potrebno još dublje intenzivirati.

Prema riječima Bešlića, između ove dvije strane postoji veliko međusobno poštovanje i spremnost na zajednički rad.

Posjetili su i područje J.P. Deponije d.o.o. Mostar te potoka Sušice.

''Veoma je važna komunikacija s lokalnim vlastima te ukazivanje problema, koje će Grad Mostar u okviru svojih mogućnosti pokušati riješiti'', kazao je Bešlić. 

Naglašeno je da Grad Mostar nije u mogućnosti riješiti sve probleme te da je poslana Inicijativa Vladi FBiH te Federalnoj upravi za inspekcijske poslove koji bi se trebali uključiti u rješavanje ovih problema.

Mještani okolnih naselja 20.lipnja 2019.godine deblokirali su područje oko J.P.Depnije Mostar te je dogovoreno formiranje stručnog tima koji će raditi na iznalaženju novih mogućnosti za sanaciju ili premještanje odlagališta s trenutne lokacije, kao i traženja nekih dugoročnih suvremenih rješenja pri zbrinjavanju otpada vodeći pri tomu računa o zaštiti okoliša i posebno o zaštiti mještana koji žive blizu deponije.

Akcija blokade deponije pokrenuta je nakon što je objavljeno kako je na mostarsku deponiju odložen opasni otpad s mostarskih pročistača u kojem su, što je potvrdila službena analiza, pronađeni otrovi. Potvrđeno je i da se među tim otrovima najvjerojatnije nalazi i vrlo opasni piralen.

Za sada je obustavljeno deponiranje tog otpada, a uskoro se očekuju službeni podaci o tome što se točno nalazi u tom mulju. Građani Mostara s razlogom su bili uznemireni budući da su iz Grada nisu dolazila opovrgavanja navoda analize osim onih da im skraćenice u analizi nisu značile ništa jer ih ne poznaju.

Nakon blokade, uslijedilo je deponiranje otpada po mostarskim ulicama s kojim se trenutno bori poduzeće Parkovi, ali zbog malog broja ljudi i nedostatka specijaliziranih vozila, kao i strože provjere na samoj deponiji, odvoz ide prilično sporo.

U slučaj s piralenom, koji je nakon kaosa na ulicama pao u drugi plan, uključilo se i kantonalno tužiteljstvo iz kojeg je poručeno kako bi ovaj tjedan trebali biti poznati više detalja.

  Foto: www.mostar.ba / Ljubo Bešlić obišao deponiju Uborak i MZ Vrapčići
Kopirati
Drag cursor here to close