Problem s vodom

Bešlić Vodovodu: Poduzmite preventivne mjere kako ne bi došlo do ugrožavanja života

Bešlić Vodovodu poručuje da su ''dužni postupiti prema obvezama koje imaju kao javno komunalno poduzeće odgovorno za urednu opskrbu stanovništva pitkom vodom''.
Gospodarstvo / Flash | 26. 07. 2018. u 15:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želim vam dati do znanja da ste dužni postupiti po rješenju sanitarnog inspektora Grada Mostara u predmetu izvorišta Salakovac i pumpnih stanica koje graniče prema navedenom izvorištu jer se radi o poduzimanju preventivnih mjera od strane Inspekcija kako ne bi došlo do ugrožavanja života i zdravlja ljudi koji se snabdijevaju sa ovog izvorišta'', stoji u dopisu koji je gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić uputio Vodovodu Mostar oko problema s vodom na području mostarskih naselja Salakovac, Prigrađani i Podgorani.

Gradonačelnik Bešlić uputio je u srijedu pismo Javnom poduzeću Vodovod Mostar u kojem ih podsjeća da su dužni urgentno postupiti po rješenju sanitarnog inspektora Grada Mostara, a sve kako bi se osigurala opskrba vodom stanovnika prigradskih naselja Salakovac, Prigrađani i Podgorani koji se vodom snabdijevaju s izvorišta Salakovac.

Gradonačelnik Mostara jučer je održao žuran sastanak s inspekcijskim službama, a na sastanku je bio i načelnik Odjela za gospodarstvo komunalne i inspekcije poslove Omer Pajić. Zaključeno je da se analiza vode s crpilišta Salakovac žurno pošalje na analizu u dva laboratorija te da se, ako se pokaže da voda nije ispravna za piće, cisternama osigura opskrba vodom, sve dok voda s crpilišta ne bude ispravna za piće.

Podsjećamo, mještani ovih naselja kao rezultat nezadovoljstva i revolta zbog, kako navode, višemjesečnog ignorantskog odnosa Vodovoda i nadležnih službi zbog zagađenosti vode, na sastanku održanom u srijedu 25.srpnja, potpisali su peticiju kojom traže rezultate analize vode te uzroke zagađenosti.

''Tražimo da nam kažu kakvo je trenutno stanje na terenu, uzrok i rješenje problema s vodom. Tražimo zatvaranje naših bazena dok ih ne stave u tehnički ispravno stanje i na kraju tražimo krivca, odnosno nekog tko bi trebao odgovarati za nastalo stanje sa zagađenjem u našim naseljima'', poručio je ranije jedan od mještana Prigrađana.

Peticiju s oko 300 potpisa podnijet će Vodovodu Mostar, te će u krajnjem slučaju tražiti i kaznenu odgovornost te smjenu direktora ovog poduzeća, jer kako navode, 'za ovo netko treba odgovarat'.

 ''Išli smo u Mjesnu zajednicu, odgovora nema, išli smo u Vodovod ne daju nam ništa, kao ni Zavod za javno zdravstvo. Podneseš zahtjev Inspekciji da izađe na teren oni ti kažu da je voda ispravna. Onda odjednom kažu voda tehnički neispravna, a nitko da objasni ni zašto ni kako. Prvi put kad smo odnijeli nalaz rekli nam 's njom ni ruke prati ne smiješ', u Zavodu za javno zdravstvo kažu 'ova voda se ne smije davati ni stoci', a nitko ne da službenog nalaza, nit ga izgleda smije dati'', rekao je jedan od mještana na sastanku koji je održan u Podgoranima.

Na ovaj sastanak mještani mostarskih naselja pozvali su i odgovorne iz Vodovoda i grada Mostara, no nitko se, kako govore, nije udostojao doći.

Podsjećamo, rezultati analize vode u mostarskim naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani pokazali su kako voda nije higijenski ispravna, te je Sanitarna inspekcija Grada Mostara poduzela hitne mjere po kojima Vodovod Mostar treba isključiti vodu u ovim naseljima, iako su iz Vodovoda ranije tvrdili suprotno, odnosno da je voda ispravna.

''Uočeni su određeni nedostaci što se tiče mikrobiologije, te smo nakon dobivanja rezultata analize poduzeli hitne mjere prema kojima smo Vodovodu Mostar naložili da u roku od jednog dana isključe vodu'', rekla je ranije za Bljesak.info Kemija Srko, inspektorica Općinske inspekcije Grada Mostara. Srko nije željela komentirati detalje analize, te ranije navode o postojanju određenih fekalnih bakterija kao i bakterije Escherichia coli, te je istaknula kako će Vodovod osigurati pitku vodu, dok se cijela ova situacija ne riješi.

''Vodovod Mostar, prema rješenju koje je naložila Općinska inspekcija, treba mještanima osigurati cisterne s ispravnom vodom sve dok se ne riješi ova situacija. Mi ćemo sa županijskim Zavodom za zdravstvenu zaštitu i sa Vodovodom Mostar ponovno uzeti uzorke sa svih točaka s kojih se vrši opskrba te ćemo uraditi i dodatne analize u Sarajevu'', rekla je Srko i dodala kako bi rezultati trebali biti gotovi do kraja ovog tjedna. Rezultati analize su, kako je i ranije potvrđeno portalu Bljesak.info, pokazali kako voda u naseljima Salakovac, Prigrađani i Podgorani nije ispravna, odnosno da nije za piće, no do detaljne analize, unatoč svakodnevnim pozivima novinara i mještana ovih naselja, nismo ranije mogli doći. -

 

Kopirati
Drag cursor here to close