Oduzeta dozvola za rad

Banka Srpske ide u likvidaciju; javni sektor gubi milijune KM

Gospodarstvo / Flash | 04. 05. 2016. u 10:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za bankarstvo Republike Srpske (RS) oduzela je dozvolu za rad Banci Srpske i pokrenula postupak likvidacije, objavio je danas poslovni portal "Capital", pozivajući se na izvore u Vladi RS-a.

''Od dana oduzimanja dozvole za rad, Banci Srpske u privremenoj upravi, zabranjuje se da se bavi bankarskim djelatnosima iz člana 87. Zakona o bankama RS'', navedeno je u rješenju Agencije.

Navedeno je i da je likvidaciju i oduzimanje dozvole Banci Srpske predložio privremeni upravnik banke Petar Mićić u izvještaju koji je dostavio Agenciji 5. travnja.

U tom izvještaju o financijskom stanju i perspektivi Banke Srpske konstatirano je da se financijsko stanje banke ne može poboljšati u mjeri da ona ispuni i održava minimalne uvjete kapitala i stopu adekvatnosti kapitala propisane Zakonom o bankama RS.

Agencija se poziva na konstataciju Mićića da dioničari nisu ispoštovali rok koji je Agencija odredila za dostavljanje konačnog plana aktivnosti za provođenje neophodnih mjera za otklanjanje nepravilnosti u poslovanju banke i poboljšanje njenog financijskog stanja s utvrđenim rokovima za provođenje tih aktivnosti.

''Privremeni upravnik je u svom izvještaju konstirao da je banka nesolventna i da postoje uvjeti za oduzimanje dozvole za rad i pokretanje postupka likvidacije u njoj'', stoji u obrazloženju rješenja Agencije za bankarstvo RS-a.

Dozvola za rad banci se oduzima danom konačnosti ovog rješenja, koje će biti objavljeno i u ''Službenom glasniku RS-a''.

Protiv ovog rješenja donesenog, 27. travnja, Vlada RS kao vlasnik banke može uložiti prigovor Upravnom odboru Agencije do četvrtka, kada ističe rok od osam dana za žalbu.

Ukupni depoziti u Banci Srpske iznose oko 150 milijuna maraka, od čega su osigurani oko 55 milijuna maraka. Nakon što i službeno bude pokrenuta likvidacija sigurno će biti isplaćeno 55 milijuna KM osiguranih depozita, jer se radi u ulozima građana i firmi čiji pojedinačni iznosi ne prelaze 50.000 KM i čiju isplatu garantuje Agencija za osiguranje depozita BiH.

Preostalih 95 milijuna KM koji nisu osigurani bit će isplaćeno u skladu sa raspoloživim novcem od naplate kredita i prodaje imovine banke. Među neosiguranim depozitima najviše je novca javnog sektora.

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevestić rekao je danas za "Capital" da, prema preliminanim podacima, osigurani depoziti iznose oko 55 milijuna KM, ali da bi se točan iznos utvrdio nakon što bude oduzeta dozvola za rad.

''Ukoliko Agencija i službeno objavi da se ide u likvidaciju, mi ćemo izaći u javnost sa točnim terminima i načinima isplate depozita. Ali, i mi još uvijek čekamo službeno priopćenje Agencije. Ono što mogu reći je da će, ako banka ode u likvidaciju, osigurani depoziti biti isplaćeni u najkraćem mogućem roku'', naglasio je Nevjestić.

Agencija za bankarstvo RS uvela je privremenu upravu u Banku Srpske 16. studenog prošle godine zbog toga što nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima. Od tada su i blokirani svi depoziti u ovoj banci.

Privremeni upravnik Banke Srpske Petar Mićić danas nije odgovarao na telefonske pozive.

Kopirati
Drag cursor here to close