Poslovna zona u banjalučkom "Incelu''

Banja Luka u utrci s Mostarom: Nekoliko lokacija zagađeno piralenom

Postoji rješenje za taj problem, ali je, kaže, to skup proces asanacije tla.
Gospodarstvo / Flash | 11. 06. 2019. u 11:33 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić izjavila je da zagađenja piralenom postoje na nekoliko lokacija u poslovnoj zoni u banjalučkom "Incelu", te očekuje da će za dva tjedna biti poznati rezultati analize 40 uzoraka zemljišta.

Postoji rješenje za taj problem, ali je, kaže, to skup proces asanacije tla.

Odgovarajući na pitanja poslanika na početku današnje sjednice Narodne skupštine RS-a, naglasila je da je u poslovnoj zoni ''Incel'' nekada radila kemijska industrija te da je to mjesto koje treba posebno opservirati i s njim posebno raditi.

''Činjenica je da su 1994. i 1995. godine ljudi tamo sjekli određene cijevi i smatramo da nije zagađena samo ta lokacija te da zagađenja postoje još na nekim drugim lokalitetima, u okviru te poslovne zone'', rekla je Golić.

Iz resornog ministarstva su zatražili, kaže, odgovor kako je došlo do požara na navedno lokaciji u 'Incelu', gdje su transformatori koji su bili skladišteni prilikom privatizacije Energane te kakva je sada situacija na toj lokaciji.

Istaknula je i da je rješenje da se postave tri mreže, nakon što je dosadašnja zaštitna mreža Eko centra Bočac pukla, a sav plutajući otpad koji je mreža zadržavala voda je donijela do HE "Bočac" i tu je zaustavljen.

Naglasila je da će općine u tom slivu Vrbasa morati redovno vršiti prikupljanje ambalažnog otpada.

Ona je dodala da je problem plutajućeg otpada u slivu Vrbasa međuentitetsko pitanje u čije rješavanje moraju da budu uključeni predstvanici svih relevatnih ustanova.

Ponovila je i da je utvrđeno da je mrlja u gornjem toku Vrbasa nastala uslijed cvjetanja algi te da je javnost bez razloga bila uznemirena navodim zagađenjem.

Podsjetimo, predstavnici Future Marin Bago i Husein Oručević naveli  su ranije kako u mulju koji se taloži u pročistaču otpadnih voda u blizini Mostara nalazi i kancerogeni piralen kojim se građani godinama truju. Iz gradske uprave Mostara opovrgnuli su tvrdnje, te su naveli kako je pak pročistač, kojega grad ranije nije imao, tek počeo s probnim radom prošle godine.

Kopirati
Drag cursor here to close